Доступність посилання

ТОП новини

Москва вагається із підтримкою Кучми, але не може знайти йому альтернативи


Москва вагається із підтримкою Кучми, але не може знайти йому альтернативи

Прага, 24 жовтня 2002 –Дедалі більше західних оглядачів висловлюють припущення, що Леонід Кучма не зможе протриматися на своїй посаді повний термін. Аналітики із британської компанії Economist Intelligence Unit, з чиїм дослідженням ми ознайомили вас учора, вважають, що сигналом для втечі з президентського корабля може стати негативний для влади висновок звіту військових експертів, які досліджують справу продажу «Кольчуг» до Іраку. Тим часом інші оглядачі з видання Jane's Intelligence Digest говорять, що такий сигнал, ймовірно надійде з Москви.

Підбитий зі-зовні та підточений іржею зсередини політичний корабель президента Леоніда Кучми вже давно би пішов на дно, якби не допомога Кремля. Але зараз, здається, російський президент хоче попросити українського колегу повернути йому рятівне коло. Як пише оглядач Jane's Intelligence Digest із посиланням на надійні джерела в Москві, президент Росії Володимир Путін розмірковує над тим, щоб припинити підтримувати Леоніда Кучму. А без прихильності російського президента, українські олігархи, ймовірно, перестануть надавати допомогу Кучмі і цим змусять його піти у відставку.

Як зауважують британські оглядачі, стратегія Москви на пострадянському просторі полягає у підтримці пост-комуністичних олігархів, чи комуністів. І ставка на Кучму базувалася на тому, що він сподівався збудувати авторитарний режим майже абсолютної президентської влади, подібний до тих, що існують в інших країнах-учасницях СНД. З цією метою Росія активно підтримувала комуністів поки вони були соратниками влади, і демонструвала відкриту ворожість до право-центриських сил, які представляє лідер Нашої України.

Однак після того, як комуністи опинилися у таборі опозиції, вся путінська стратегія щодо України розвалилася, говорять британські оглядачі. Єдиний український політик, якого президент Путін прийняв напередодні березневих парламентських виборів, був лідер комуністів Петро Симоненко. Ця зустріч відбувалася в присутності голови партії російських комуністів Геннадія Зюґанова. Але тепер, коли комуністи виступають проти Кучми, Зюґанов закликає Путіна припинити підтримувати українського президента.

Російський комуніст – не єдиний, хто радить Путіну шукати іншу кандидатуру для російської підтримки. Про це досить часто пишуть російські медіа, які приділяють українській опозиції набагато більше уваги, ніж власне українські засоби масової інформації. На цьому також наголошують російські експерти з Інституту СНД. Але проблема, яка виникла у Москві полягає у тому, що лідер комуністів Петро Симоненко – набагато менш популярний політик в Україні, ніж провідник правоцентриських сил Віктор Ющенко.

Вибір наступника для Кучми в Москві ще триває. Як вважають аналітики із британського дослідницького центру Jane's Intelligence, інша кандидатура на посаду українського президента, яку вже було ухвалили в Москві, тепер може бути переглянута. Йдеться про голову президентської адміністрації та лідера об’єднаних соціал-демократів Віктора Медведчука. Медведчук користувався не лише прихильністю Кремля, але і його важелями впливу на громадську думку в особі іміджмейкерів президента Путіна з Фонду Ефективної Політики. Проте останній інцидент із арештом російського бізнесмена Костянтина Григоришина, може змінити позицію Кремля.

За даними британських аналітиків, Григоришина було заарештовано за вказівкою Віктора Медведчука, якого російський бізнесмен відмовився фінансувати під час останніх виборів. Натомість Григоришин надав підтримку Нашій Україні. І те, що сталося з російським бізнесменом, поставило Кремль перед проблемою захисту російських фінансових інтересів в Україні. Тож наступник Кучми має не лише проголошувати політичну вірність Москві, але і забезпечити безпеку російського бізнесу в Україні. Так британські експерти формулюють інтереси Росії в сусідній державі.

Нещодавній візит Віктора Ющенка до Москви британські фахівці пов’язують з бажанням скористатися помилкою противника і заручитися прихильністю Кремля. У цих спробах Ющенка підтримує могутній донецький клан та навіть зять президента Віктор Пінчук. Східноукраїнські олігархи побоюються, що Медведчук може перехопити їхні джерела доходу, якщо він прийде до влади.

Тож на закінчення британські експерти доходять висновку, що Кремль є дедалі більше схильний відвернутися від Кучми. Йому лише важко вирішити, чи підтримати замість Медведчука Симоненка або навіть Ющенка. За однією із версій, ближче американо-російське партнерство, може означати і спільний вибір майбутнього президента для України. Але навряд чи ця людина буде із найближчого оточення нинішнього глави держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG