Доступність посилання

ТОП новини

Комп’ютери у школах не замінять добрих вчителів


Комп’ютери у школах не замінять добрих вчителів

Прага, 28 жовтня 2002 – Без використання комп’ютерів у школах неможливо досягти високого рівня освіти. Це твердження нині сприймається майже беззастережно, і мільярди доларів у світі йдуть на оснащення шкіл комп'ютерами та навчальними програмами для них. Проте останнє дослідження ізраїльських вчених говорить, що комп’ютер як навчальний посібник – не кращий, і не гірший від його попередників. А якість навчання, як і раніше, залежить від учителів. Про це розповідає нова публікація у британському часописі Економіст.

Уряди у заможних країнах почали заповнювати школи комп’ютерами у переконанні, що вони дозволять підняти ефективність та швидкість навчання. І велика кількість досліджень говорили саме про це. Однак нове дослідження ізраїльських вчених стверджує, що присутність комп’ютерів у класах не покращує навчальних показників, а інколи навіть погіршує їх.

Джошуа Анґріст із Масачусетського Технологічного Інституту та Віктор Леві з Гебрайського Університету в Єрусалимі провели своє дослідження у двох навчальних групах: там, де використовували комп’ютери у класі, і там, де йшли звичайні уроки без комп’ютерів. Результати, які отримали вчені, можуть здивувати багатьох: серед учнів четвертих класів ті, що використовували комп’ютери під час навчання, мали гірші оцінки на контрольних, ніж ті, що використовували інші навчальні посібники.

На думку вчених, це можна пояснити тим, що комп’ютери відволікають увагу учнів. Вони не створюють необхідної для навчання атмосфери, оскільки діти розділяються на маленькі і шумні групки, а процес навчання йде найкраще, коли учні дивляться на учителя, а не в екран комп’ютера, доходять висновку дослідники. Навіть найсучасніше програмне забезпечення не допомагає. Воно би мало бути розраховано на учнів з різними можливостями, проте насправді комп’ютерні програми виробляють однакові для всіх.

Тож гроші, використані на комп’ютери, могли би бути краще витрачені на вчителів та підручники, вважає оглядач британського часопису Економіст. При цьому він зауважує, що поки ефективність комп’ютерів для навчання залишається сумнівною, є два випробуваних часом і дослідженнями способи покращити рівень освіти у школах. Один – це скоротити кількість учнів у класах, а другий – покращити підготовку вчителів. В Україні до цих двох способів можна було б додати і третій – виплачувати вчителям зарплату. А ще краще – пристойну зарплату, яка би повернула думки вчителів назад до шкільного класу, бо жоден комп’ютер не замінить доброго вчителя. Саме цим – добрими вчителями, мабуть, і пояснюється, що рівень освіти в Україні все ще залишається доволі високим за майже повного припинення фінансування шкіл.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG