Доступність посилання

ТОП новини

Становище курдів у Туреччині поволі покращується


Становище курдів у Туреччині поволі покращується

Прана, 28 жовтня 2002 – Вибори до турецького парламенту мають показати, наскільки влада змінила своє ставлення до курдської меншини, вважають курдські лідери у Туреччині. Бажання стати членом Європейського Союзу змусило турецьку владу переглянути свою політику щодо курдів, але навіть зараз за бажання вивчати курдську мову в університеті, студентів можуть переслідувати як терористів.

20-літня студентка Ґулсен Варіслі на початку цього року подала петицію до свого університету, щоб було запроваджено вивчення курдської мови. Після цього її було заарештовано і змушено підписати зізнання, що вона належить до організації курдських повстанців ПКК. Дівчина провела 6 місяців у в’язниці перш, ніж постати перед судом, і їй загрожує до трьох років ув’язнення, якщо її визнають винною.

Тисячі студентів по всій Туреччині можуть опинитися у подібній ситуації, якщо вони висловлять бажання вивчати курдську мову. Деякі судові процеси, як підкреслює оглядач британського часопису Економіст, було розпочато уже після того, як турецький парламент за наполягання Європейського Союзу у серпні цього року ухвалив низку реформ, що скасовують обмеження на навчання та теле- і радіомовлення курдською мовою. Проте, від старих звичок важко відмовитися. Одного з провідних курдських лідерів було заарештовано лише за те, що він звернувся до демонстрантів курдською. «Реформи поки що тільки на папері для 12 –мільйонної курдської громади», - говорить Гасіп Каплан, правник, і кандидат на недільних парламентських виборах від Демократичної Народної Партії, Дегап, за місцевою абревіатурою.

Це, як зауважує британський оглядач, - єдина курдська група, яка візьме участь у виборах. Головна курдська партія, Народна Демократична вирішила не брати участі у виборах, побоюючись того, що її заборонять і звинуватять у тому, що вона є лише політичним крилом радикальних сепаратистів. Самі курди раді можливості проголосувати за будь-яку партію, яка готова виборювати їхні національні інтереси, і не бачать великої різниці між двома демократичними і народними партіями. Так само не особливо розрізняє між ними влада. Тому турецький генеральний прокурор намагався заборонити Дегап, єдину курдську партію на виборах, і лише суди зупинили це рішення.

Бажання Туреччини поліпшити своє ставлення до прав людини принесло ще одне покращення: було скасовано смертну кару. В результаті цього лідер курдських сепаратистів, Абдула Очалан, який відбуває пожиттєве ув’язнення, зумів переконати своїх послідовників відмовитися від збройної боротьби. Вони погодилися. І тепер хочуть політичними методами покращити умови життя турецьких курдів. Проте навряд чи це їм вдасться зробити зі стін парламенту, говорить оглядач часопису Економіст. Партія Дегап, за опитуваннями, набере близько 8% голосів, це на два відсотки менше, ніж потрібно для того, щоб пройти у турецький парламент.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG