Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс кримських татар засуджує захоплення людей у Москві, але вимагає припинення війни у Чечні


Меджліс кримських татар засуджує захоплення людей у Москві, але вимагає припинення війни у Чечні

Севастополь, 28 жовтня 2002 - Меджліс кримськотатарського народу засуджує захоплення людей у Москві, але підтримує вимоги про припинення війни у Чечні. Про це йде мова у заявах Меджлісу, оприлюднених в неділю у Симферополі.

Меджліс кримськотатарського народу у своїй заяві, яка, як повідомили в його прес-службі, була ухвалена ще до звільнення усіх захоплених у Театральному центрі в Москві, наголошує про неприйнятність взяття заручників, оскільки це суперечить принципам кримськотатарського національного руху і далеке від норм Ісламу. Лідер Меджлісу, народний депутат України Мустафа Джемілєв в інтерв’ю Радіо “Свобода” заявив, що позиція цього представницького органу кримськотатарського народу і після звільнення захоплених групою Бараєва людей – не змінилася.

У заяві мовиться, що головною причиною драматичних подій, які розігралися в Москві, є війна в Чечні, котра триває уже восьмий рік, і в перебігу якої весь чеченський народ виявився заручником російського державного тероризму. Продовжую цитувати: “Фактично Росія переслідує мету фізичного знищення чеченського народу”, кінець цитати. На думку керівництва Меджлісу, у цій ситуації “найрозсудливішим кроком /.../ стало б негайне припинення воєнних дій і початок мирних переговорів керівництва Росії з легітимно обраним і визнаним у свій час Російською Федерацією президентом Республіки Ічкерія Асланом Масхадов”. Причому Меджліс пропонує вести переговори з “усього комплексу питань, пов'язаних з виведенням військ і визначенням майбутнього статусу Чечні”.

Водночас, Президія Меджлісу кримськотатарського народу звернулася до глав держав, парламентів, міжнародних організацій і до світової громадськості із закликом, цитую: “використати всі наявні засоби для припинення агресії Росії проти Чечні і початку переговорів з мирного врегулювання”, кінець цитати. У документі, зокрема, стверджується, що “багаторічна російська агресія в Чечні перетворилася у відкритий геноцид чеченського народу” і це “невблаганно породжує всі нові і нові трагедії”, які заторкують цивільне населення не тільки сторін, котрі воюють, але й країн, непричетних до злочинів російського керівництва, - мовиться у заяві лідерів кримських татар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG