Доступність посилання

ТОП новини

Північноатлантична Рада вирішила провести засідання спільної комісії НАТО – Україна під час майбутнього празького саміту на рівні міністрів закордонних справ


Північноатлантична Рада вирішила провести засідання спільної комісії НАТО – Україна під час майбутнього празького саміту на рівні міністрів закордонних справ

Брюссель, 30 жовтня 2002 – Цієї середи, як повідомив речник НАТО Ів Бродер, Північноатлантична Рада вирішила провести засідання спільної комісії НАТО – Україна під час майбутнього празького саміту на рівні міністрів закордонних справ. Це рішення, зазначив Ів Бродер, було ухвалене з тією метою, аби й надалі розвивати добрі взаємини з Україною та далі втілювати вже ухвалені плани співпраці.

Після того, як речник НАТО Ів Бродер офіційно оголосив, що Північноатлантична Рада в середу остаточно вирішила не запрошувати на празький саміт НАТО президента України Леоніда Кучму, постало запитання, як вийти з цього складного становища. Адже, вважають тутешні політологи, не запросити Україну на саміт НАТО взагалі означає покласти в домовину всі досягнення в галузі політичного та військового співробітництва з Україною. Врешті-решт був запропонований віртуозний, як кажуть деякі дипломати, компромісний варіант – не скасовувати засідання спільної комісії Україна – НАТО взагалі, а перевести його в інший формат, тобто у формат міністрів закордонних справ.

На запитання кореспондента Радіо Свобода, чи нинішнє рішення НАТО не пов’язане з аферою можливого продажу Україною «Кольчуг» до Іраку, Ів Бродер відповів: це є однією з обставин, чому празьке засідання спільної комісії Україна – НАТО переводиться у формат зустрічі міністрів, а не глав держав. Проте більшість місцевих оглядачів переконана, що саме скандал із імовірним продажем Україною зброї до Іраку, який Леонід Кучма санкціонував особисто, якраз і є головною причиною того, що НАТО воліє вести діалог із Україною в особі Анатолія Зленка, а не з президентом Леонідом Кучмою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG