Доступність посилання

ТОП новини

Жуков і компанія: Італійська Феміда налаштована рішуче


Жуков і компанія: Італійська Феміда налаштована рішуче

Одеса, 5 листопада 2002 - Італійська преса нині ненадовго відволікла увагу від скандалу пов’язаного з контрабандою української зброї та процесом ініційованим прокуратурою міста Турин. Увага її прикута до аналізу московських подій пов’язаних зі звільненням заручників та вбивством чеченських повстанців. Не зайвим буде сказати, що симпатії мас медіа Італійської республіки і цього разу не на боці російської сторони.

Скоріше за все увага до процесу, який ведуть прокурори Пауло Тампоні та Онеліо Додеро, посилиться на початку наступного року, адже саме у січні 2003 року має відбутися відкрита для публіки частина вельми неприємного для деяких впливових осіб в Україні процесу.

Кількість зібраного на цю гучну тему матеріалу стрімко зростає. Збирався Він у складних умовах, адже українська сторона не відповіла належним чином на запит прокуратури Турина. Відповідь, що надійшла з Києва до Турина, скоріше можна назвати стандартною відпискою.

І це навіть за тієї умови, що у міжнародному розшуку свого часу перебувало 10 осіб, яких попередньо було названо причетними до контрабанди української зброї. П’ятеро опинилися тоді за ґратами.

Лондон сьогодні залишила не лише родина Олександра Жукова. Чомусь поїхав зі своєї штаб квартири, у фешенебельному районі столиці Великобританії Mayfair, і Марк Гарбер. Він поїхав до Москви, яку залишати не поспішає...

Не відчувається зацікавлення і в Одесі, де діє не лише Морський транспортний банк, але і кампанія “Синтез” де вплив має Олександр Жуков. Доречі, ніхто не відповів і за продаж Одеського нафтопереробного заводу. У цій історії є дуже багато цікавих запитань. Одне з яких – чому НПЗ не був одразу проданий Лукойлу?

Прокурор Одеської області Михайло Косюта заявляв про те, що НПЗ в Одесі продано за заниженими цінами, обіцяв розібратися, але...

Правоохоронні органи Росії, де нині перебувають практично всі з обвинувачених, так само не бажають допомагати італійським прокурорам. Пауло Тампоні свого часу провів кілька вельми небезпечних днів у Москві і відчув на собі шалений тиск... Тому і бажання знову їхати до Москви немає..

Допомагає хіба що співпраця з поінформованими громадянами України та Росії , які мають громадянську мужність.

Не поміченою для правоохоронців та влади в Одесі залишається не лише розмова Леоніда Кучми та Руслана Боделана, де мова йде про вибори мера 2002 року, але і та де міський голова Одеси представляє Олександра Жукова Леоніду Кучмі. У тій розмові стає відомо, що якщо з урядом Валерія Пустовойтенка Олександр Жуков співпрацював досить успішно, то з його наступником – Віктором Ющенком бажаної роботи не виходило. Ось і порадив “гарант” Олександру Жукову тримати контракт з тодішнім головою адміністрації Володимиром Литвином...

Скоріше за все такі контакти допомогли реалізації багатьох запланованих акцій. Нажаль, ми ще не дочекалися належного розслідування оприлюднених записів розмови.

Про це тоді говорив хіба що народний депутат України Олександр Жир. Розслідування вимагали і нардепи від Одеси Віктор Шишкін, Едуард Гурвіц, Юрій Кармазин. Їхні вимоги було проігноровано.

Чимало публікацій у регіональній пресі було присвячено не лише діяльності Морського транспортного банку, але і кампанії “Синтез” на території Одеського морського торговельного порту. Вже екс-керівник міської міліції Володимир Жураковський, на запити журналістів, на прес-конференції, тоді сказав, що публікації в газетах “Юг”, “Работа і отдих” не є підставою для проведення перевірок. І пішов у відставку, на відпочинок...

Що з цього приводу думають нинішні керівники правоохоронних органів теж не відомо. Принаймні вони тут теж бездіють роблячи вигляд, що не помічають реальних подій.

До речі, нині вивчаються і інформації про можливі зв’язки Олександра Жукова та ще одного українського екс-прем’єра Павла Лазаренка. Допомагають тут американські слідчі.

Отож, єдина надія на італійських прокурорів, які можливо розповідатимуть і Україні правду про контрабанду її зброї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG