Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан – права людини


Афганістан – права людини

Прага, 5 листопада 2002 – На підставі зібраних документів Міжнародна правозахисна організація «Гюмен райтс воч» із резиденцією в Нью-Йорку підготувала 50-сторінковий звіт про масові порушення прав людини в Афганістані, особливо у західній частині країни, де стверджено тортурування, політичні арешти і вбивства людей. Правозахисна організація закликає розмістити міжнародні миротворчі сили не лише у Кабулі, а й у провінціях, де при владі і далі залишаються місцеві ватажки.

Особливу увагу «Гюмен райтс воч» приділяє західним провінціям, де правлять підтримувані США представники Північного альянсу. Зокрема автори звіту наводять дані із провінції Герат. Місцевий губернатор, таджик Ісмаїл Хан, який має тут величезну приватну армію, особисто організовує арешти своїх опонентів і дальші знущання над ними, серед іншого підвішування уверх ногами, тяжкі побиття, тортурування електрошоком та інше. У провінції цілковито відсутні незалежні засоби інформації, тут заборонено проводити громадські збори. Зрештою, подібна ситуація панує і в інших сусідніх провінціях. Ісмаїл Хан залякує журналістів, дозволяє діяльність лише тих організацій, зокрема допомогових, які він особисто контролює. Тим часом, як підкреслюють автори звіту, провінція Герат раніше, протягом кількох століть служила осередком культури, літератури й університетського життя. Режим талібан зруйнував ці здобутки. Тепер, за словами звіту, етнічний таджик Ісмаїл Хан, який посідає 30-тисячну приватну армію і підтримує тісні зв’язки з Іраном, продовжує справу талібану.

Один із авторів звіту, Джон Сіфтон вважає, що одним із заходів з метою припинити порушення прав людини і запровадити законність в Афганістані, може стати обмеження влади місцевих ватажків у провінціях, які посідають тут свої озброєнні підрозділи, необмежені права і тероризують місцеве населення. Із цієї причини багато афганських біженців відмовляються повертатися з Пакистану або Афганістану, а ті, що повернулися, часто втікають назад.

Тимчасовий уряд Карзая виконує владу фактично лише в Кабулі і прилеглих місцевостях, де розміщено 4800 військовослужбовців із міжнародного миротворчого контингенту. Автори звіту рекомендують значно збільшити кількість миротворців і розмістити їх передусім у тих провінціях, де стверджено найбільші прояви свавілля з боку місцевих ватажків, зокрема у провінції Герат.

Правозахисна організація «Гюмен райтс воч» закликає також західні країни, які минулого січня пообіцяли надати Афганістанові 4 з половиною мільярди доларів допомоги для відбудови країни, дотримати своїх обіцянок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG