Доступність посилання

ТОП новини

Кучма зможе приїхати до Праги в товаристві Лукашенка


Кучма зможе приїхати до Праги в товаристві Лукашенка

Прага, 3 листопада 2002 - Чехія навряд чи перешкоджатиме візиту президента України до Праги, навіть якщо НАТО не запрошує його до участі в комісії Україна-НАТО. Про це заявив у понеділок чеському агентству "ЧТК" речник міністерства закордонних справ Чехії Карел Борувка. За його даними, Кучма наразі не звертався за чеською візою. Водночас Борувка повідомив, що про таку візу попросив білоруський президент Олександр Лукашенко і чехи обіцяють йому "зелене світло" при поїздці до Чехії.

"Важко собі явити, що Лукашенко як керівник держави не отримає візу, якщо він їде на міжнародний самміт. Це так само, коли кубинський лідер Фідель Кастро відвідує засідання ООН в Нью-Йорку," – пояснив чеський дипломат.

Тим часом у Києві кажуть, що Леонід Кучма ще не визначився, чи братиме участь у засіданні Ради Євроатлантичного партнерства у рамках саміту НАТО, що відбудеться в Празі 21-22 листопада. Про це заявив у понеділок заступник голови Адміністрації президента Анатолій Орел. Разом з тим він підтвердив курс України на інтеграцію до євроатлантичних структур:

"Наша політика європейської та євроатлантичної інтеграції не зазнає ніяких змін. Я б навіть сказав так: кому вигідно, щоб в нас були погані відносини. Я впевнений, що це не вигідно Україні, я впевнений, що це не вигідно і НАТО. Якщо обидві сторони бачать, що робиться щось, що їм не вигідно, то треба знаходити якийсь вихід із цього становища."

Але джерела, наближені до НАТО, кажуть Радіо Свобода, що через справу "Кольчуг" альянс має серйозні застереження не до України, а до конкретної людини – Леоніда Кучми. Ба більше. До участі в Раді Євроатлантичного партнерства запрошують не конкретних людей, а держави. Тобто, іншими словами, хоча НАТО вже оприлюднило своє негативне ставлення і до українського і до білоруського лідерів, там мало що зможуть зробити, якщо до Праги захочуть приїхати саме Кучма і Лукашенко, бо Україна і Білорусь є учасниками програми НАТО "Партнерство заради миру." Саме такі держави – тепер їх 46 – традиційно беруть участь в Раді євроатлантичного партнерства. Як кажуть експерти, фактично йдеться про зустріч на кілька рівнів нижчу ніж засідання комісії Україна-НАТО. При цьому дехто припускає, що попри критику НАТО, Кучма таки захоче поїхати до Праги в рамках піар-акції, тим паче, що не всі українці розуміються на тонкощах політики альянсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG