Доступність посилання

ТОП новини

Як перерозподіл місць в американському Конгресі може вплинути на політику Америки щодо України


Як перерозподіл місць в американському Конгресі може вплинути на політику Америки щодо України

Вашингтон, 5 листопада 2002 - в США сьогодні - день виборів. Громадяни Америки переобирають усі 435 конгресменів та одну третину верхньої палати Конгресу, що складає 34 сенатори. Як перерозподіл місць в американському Конгресі може вплинути на політику Америки щодо України?

Найвищий законодавчий орган Америки – Конгрес серед інших виконавчої та судової влад має найбільший вплив. Будучи єдиним органом, що затверджує закони, він, практично, формує зовнішню та внутрішню політику в державі. Сьогоднішні вибори можуть змінити розклад сил у Конгресі, де до теперішнього часу існував паритет - Палату представників Конгресу контролювали республіканці, а верхню палату – Сенат – демократи.

Зміна складу нижньої палати парламенту може мати вплив і на політику Америки щодо України. Сучасний український Кокус у Конгресі, так звана група підтримки, нараховує 52 конгресмени, що складає 12% місць у парламенті. Від позиції членів Кокусу залежить, перш за все, питання допомоги Україні. Конгресмени, що належать до групи підтримки України, також виносять на розгляд в Конгресі інші наболілі проблеми щодо України, які, на їх думку, потребують термінового вирішення.

Член Ради з міжнародної політики США Надія Дюк каже, що Кокуси в американському Конгресі мають серйозний вплив.

Надія Дюк:

«Деякі більше, а деякі менше впливові. Український Кокус час від часу дуже активізується, видає заяви, змушує виконавчу владу переглянути деякі болючі питання щодо України, також він має вплив на Ґельсинську комісію. Це такий неформальний Кокус, який, дійсно, може давати напрям у політиці Америки. Наразі Український Кокус дотримується політики американського президента, так як допомога Україні заморожена поки деякі справи щодо постачання зброї Іраку не будуть з’ясовані».

Надія Дюк переконана, що, не зважаючи на те, що один із найактивніших співголів українського Кокусу в Конгресі республіканець Боб Шейфер більше не балотується на виборах, це не вплине суттєво на роботу цієї групи.

Надія Дюк:

«Є 52 інші особи, які балотуються, і які можуть увійти в керівництво українського Кокусу. Деякі з них дуже сильні, наприклад, Левін із Мічигану, Гілмен, Кептер. Усі вони також брали участь у Кокусі. Я сумніваюся, що якось зміняться головні напрями того Кокусу, роботі якого Боб Шейфер надав досить багато конкретного й позитивного. Думаю, в новому Конгресі український Кокус може бути, навіть, і більш впливовим. Це залежатиме від того, які нові конгресмени прийдуть і підпишуться в Кокус».

Цю позицію підтримує й експерт Ґельсинської комісії Орест Дейчаківський :

«Ми не знаємо точно, який буде склад. Це буде відомо завтра чи, навіть, післязавтра, коли прийдуть усі результати. Я не бачу, що буде якась значна зміна і в складі Конгресу, і в політиці щодо України. Усе залежатиме від подій у самій Україні, я думаю, це - головний фактор, який буде мати вплив на американську політику щодо України».

І все ж питання, хто після цих виборів займе позиції лідера в українському Кокусі в Конгресі, залишається відкритим. Експерти прогнозують, що домінантну позицію тут, як і до сьогодні, утримають республіканці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG