Доступність посилання

ТОП новини

ООН – боротьба з тероризмом і права людини


ООН – боротьба з тероризмом і права людини

Прага, 6 листопада 2002 – У понеділок перед учасниками нинішньої сесії Генеральної асамблеї ООН виступила спеціальна представниця Генерального секретаря ООН з питань захисту прав людини Гіна Джілані, яка заявила, що низка урядів, під виглядом боротьби з міжнародним тероризмом ламають права людини у своїх країнах, переслідуючи передусім опозицію і критиків керівництва.

Останнім часом тему порушення прав людини під прикриттям боротьби з тероризмом ООН порушує досить часто. Ці порушення проявляються у різних формах: переслідування політичної опозиції, обмеження діяльності преси, зокрема у середньо-азійських республіках колишнього СРСР і в самій Росії, у Пакистані та деяких інших кранах, обмеження тут громадянських прав, приміром, приватного життя, кореспонденції, телефонних розмов тощо, а також обмеження імміграції зокрема до західних країн і різке скорочення надання політичного притулку у цих же західних країнах.

Цю проблему щораз частіше порушують також міжнародні правозахисні організації, зокрема дві найбільші з них: Амнесті інтернешанел і Гюмен райтс воч.

У нинішньому виступі на сесії Генеральної асамблеї ООН представниця Кофі Аннана додала, що переслідувань або обмежень у діяльності зазнають також активісти правозахисного руху і журналісти, які надають ширшого розголосу порушенням прав людини у тих чи інших країнах. Хоча Гіна Джілані не називала при цьому Росії, останнім часом у центрі уваги міжнародних правозахисних організацій і перси залишається Москва після трагедії із заложниками в Московському театральному центрі та ескалації воєнних дій у Чечні. Днями правозахисна організація Гюмен райтс воч закликала Путіна припинити використання боротьби з тероризмом для репресій проти мирного населення Чечні і загалом для ламання прав людини в Росії.

За словами представниці Кофі Аннана, порушень прав людини допускаються також західні країни. Серед цих країн представниця ООН наводить зокрема Сполучені Штати, Великобританію, та Австралію, які останнім часом ухвалили законодавчі акти з метою обмежити законні права запідозрених, а також біженців і шукачів політичного притулку. Уряди інших країн, за її словами, прикриваючись боротьбою з тероризмом, ведуть боротьбу проти учасників протестів та актів громадянського непослуху. Гарантії безпеки не повинні реалізовуватися за рахунок прав людини, каже представниця Генерального секретаря ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG