Доступність посилання

ТОП новини

Методи боротьби з міжнародним тероризмом. Чечня – арешт Закаєва


Методи боротьби з міжнародним тероризмом. Чечня – арешт Закаєва

Прага, 6 листопада 2002 – Серед інших міжнародних подій західні оглядачі коментують убивство в Ємені одного з лідерів терористичної мережі Аль-Кайда Каєда аль-Хартігі та п’ятьох інших членів організації. По машині, в якій їхали терористи, випущено ракету з американського безпілотного літака, що належить Центральному розвідувальному управлінню. Західні оглядачі продовжують коментувати і гостро критикувати ескалацію Москвою війни в Чечні і тримання під арештом в Данії чеченського лідера Закаєва.

Коментуючи убивство терористів Аль-Кайди у Ємені, британська газета «Ґардіян» у редакційній статті у досить різких тонах скритикувала цей акт Центрального розвідувального управління США. За словами газети, попри вражаючий технологічний стиль тут постають проблеми з підходом до цієї акції. По-перше, на думку газети, акція є незаконна. Атака на території Ємену є порушенням основного правила суверенності країни. Це був акт війни, де війну не оголошено, веде далі британська газета. Замах вчинено на людей, які, за словами газети, можливо планували терористичні акти, проте вони ніколи не стали перед судом (щоб їм було доказано їхню вину). Газета називає це навмисним, холоднокровним убивством цивільних осіб і ті, хто дозволив на здійснення цього акту, пише «Ґардіян», мали б відповісти на серйозні етичні і правові запитання. Але ті, що несуть відповідальність за це в адміністрації США не відповідатимуть на ці запитання, а міжнародна спільнота і не вимагатиме відповідей. Бездержавні міжнародні терористи, продовжує газета «Ґардіян», це страшливе лихо. Проте підтримуваний державою тероризм – це ще більше зло, бо здійснюють його люди, що виступають від імені народу.

Серед інших відгуків на московську трагедію із заложниками і посилення російських репресій у Чечні варто навести заклик у французькій газеті «Ліберасьон» до керівників Данії звільнити чеченського лідера, свого часу учасника переговорів з Москвою Ахмеда Закаєва, заарештованого в Копенгагені після чеченського конгресу на вимогу російських властей. Газета гостро критикує керівництво Данії, яке піддається тиску з боку Росії і ставить себе таким чином у васальну залежність від неї. Для подібного акту, тобто для арешту і можливої депортації Закаєва до Москви Данія, підкреслює французька газета, повинна мати прямі докази причетності Закаєва до терористичних актів проти цивільного населення. Якщо вона таких доказів не матиме, пише на закінчення газета «Ліберасьйон», то Європейський союз повинен розміркувати справу арешту на його території людей, які захищають потоптані права своїх народів, як, приміром, Чечні, де конфлікт можна розв’язати лише політичним шляхом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG