Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси. Проміжні вибори до конгресу США


Огляд західної преси. Проміжні вибори до конгресу США

Прага, 7 листопада 2002 – Західні коментатори широко відгукнулися на проміжні вибори до конгресу США, в яких перемогу здобула республіканська партія президента Буша. Таким чином республіканці тепер здобули більшість в обох палатах конгресу. Цю перемогу, як вважають деякі спостерігачі, може посилити позиції Буша у зовнішній політиці і зокрема у справі Іраку.

Коментатор газети «Вашингтон пост» Ґленн Франкель вважає, що результати виборів у США викликали змішані почуття і не одностайну реакцію у столицях різних країн світу. Перемога республіканської партії, на думку автора, може викликати побоювання, що адміністрація Буша тепер може використати цей факт для реалізації своїх планів щодо Іраку і Близького сходу. При цьому автор наводить заяву помічника канцлера Німеччини Шредера, який висловлює стурбованість, що тепер Вашингтон відновить свої позиції в окремих міжнародних справах, проти яких виступають європейські країни.

Але інші європейські лідери, зокрема британський прем’єр-міністр Тоні Блер, підкреслює автор, розглядають вибори у США, як чисто внутрішню справу Сполучених Штатів, і не пов’язують вибори з міжнародними проблемами, зокрема з Іраком. Вони вважають, що Буш, незалежно від результатів виборів реалізуватиме свою зовнішню політику. Зрештою, на їхню думку, перемога республіканців ще не означає воєнної операції США проти Іраку.

Цю ж тему порушує британський щоденник «Індепендент», який висловлює стурбованість у зв’язку з перемогою республіканців у проміжних виборах до конгресу США і вважає, що нема жодних підстав відзначати цю перемогу. Тепер може статися, на думку газети, що низка заблокованих у конгресі контроверсійних пропозицій Білого дому будуть схвалені, в тому числі зменшення податків для багатих, початок нафтрозробок на Алясці на шкоду навколишньому середовищу, посилення заходів безпеки всередині країни, за рахунок обмежень громадянських прав. Але найбільша небезпека перемоги республіканців у конгресі, на думку британської газети, криється у зовнішній політиці Вашингтона, зокрема у можливій реалізації планів щодо Іраку.

На перемогу республіканців у проміжних виборах до конгресу США відгукуються також німецькі газети. Оглядачка газети «Ді Вельт» Уве Шмітт називає результати виборів тріумфом президента Буша. Два роки тому у президентсьих виборах Буш набрав на пів мільйона голосів менше, ніж його суперник. Вибори допомогла йому виграти колегія вибірників. Нині, за даними виборів, веде далі автор, виходить, що Буш є найпопулярнішим президентом США від часів Джона Кеннеді. Ця перемога, як вважає автор, позначиться на зовнішній політиці Вашингтона, зокрема у взаєминах з ООН, із союзом НАТО, а також на планах щодо Багдада і Пхеньяна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG