Доступність посилання

ТОП новини

Компромісний варіант американського проекту резолюції ООН у справі Іраку


Компромісний варіант американського проекту резолюції ООН у справі Іраку

Прага, 7 листопада 2002 – У середу Сполучені Штати оприлюднили новий, компромісний варіант проекту резолюції ООН у справі Іраку, який дає Багдадові останній шанс для роззброєння. Вашингтон домагається, щоб голосування у Раді безпеки у цій справі відбулося завтра. Тим часом Росія і Франція, які у принципі прийняли новий проект, висловили застереження, за їхніми словами, до неясності формулювань.

Посол США при ООН Джон Неґропонте після двогодинних консультацій у Раді безпеки у справі компромісного варіанту проекту резолюції заявив, що Вашингтон наполягає, щоб голосування у справі остаточної версії резолюції відбулося у п’ятницю, як на початку тижня було заплановано. За словами Неґропонте, більшість розбіжностей між постійними членами Ради безпеки у справі проекту резолюції вдалося врегулювати. Обговорення решти деталей відкладено на четвер.

Новий проект резолюції, який враховує низку застережень з боку Росії і Франції, надає право Раді безпеки ООН вирішувати – яких заходів слід вжити проти Іраку у випадку поновної відмови Багдада співпрацювати з міжнародними інспекторами. Попередній варіант проекту передбачав автоматичний удар США по Іраку у випадку провалу інспекції іракських військових об’єктів і відмови Багдада від роззброєння.

Однак, оглядачі підкреслюють, що на фінальному етапі цих тривалих, копітких і надзвичайно відповідальних нарад Росія і Франція, хоча у принципі погодилися на прикінцевий варіант проекту, у четвер знову висловили застереження, цим разом у справі неясності формулювань щодо можливості воєнного удару по Іраку. Обидві країни, постійні члени Ради безпеки мають свої економічні інтереси в Іраку, тому не зацікавлені у зміні режиму Саддама Хусейна і у воєнній акції, яка відсуне сплату боргів Багдадом і реалізацію спільних нафтових проектів на невизначене майбутнє. У зміні багдадського режиму не зацікавлений також Європейський союз. За словами відповідального за зовнішню політику ЄС Хавієра Солани, Європейський союз виступає за усунення з Іраку зброї масового знищення, проте він не має інтересу у зміні режиму.

При цьому всьому оглядачі наводять попередні заяви американських офіційних осіб, у тому числі президента Буша і держсекретаря Пауела, які підкреслюють, що, у випадку відмови Багдада від роззброєння, резолюція Ради безпеки не зможе зв’язати руки Сполученим Штатам у справі Іраку. Остання перемога республіканської партії Буша у додаткових виборах до конгресу, як підкреслюють оглядачі, свідчить про широку підтримку у США політики нинішньої адміністрації щодо Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG