Доступність посилання

ТОП новини

Перша після війни зустріч православних і греко-католицьких священиків Польщі


Перша після війни зустріч православних і греко-католицьких священиків Польщі

Варшава, 7 листопада 2002 - На початку цього тижня у Польщі відбулася подія, яку без перебільшення можна назвати історичною – у приміщеннях православної церкви у Варшаві відбулася перша за післявоєнний період зустріч представників православної та греко-католицької церков Польщі. Православний архієпископ Авель та греко-католицький єпископ Володимир, яких патріархи обох церков уповноважили до ведення діалогу, провели першу робочу зустріч спільної комісії з питань діалогу.

Перша зустріч спільної комісії з питань діалогу між православною та греко-католицькою церквами Польщі була присвячена здебільшого процедурним питанням, зокрема тому, які проблеми і коли розглядатиме комісія. Одним із найгостріших моментів у стосунках між обома церквами, є проблема 23 храмових споруд, котрі до війни належали греко-католицькій церкві і надалі формально залишаються її власністю, але в дійсності використовуються церквою православною, до якої перейшли в післявоєнний період, коли комуністичною владою було ліквідовано греко-католицьку церкву.

Однак, представники обох церков висловлюють надію, що новостворена комісія буде займатися не тільки вирішенням потічних проблем. Священик православної церкви Юрій Тофілюк вважає, що праця цієї комісії буде перш за все знаком екуменізму, християнським свідченням пошуку єдності у поділеному світі.

Духовний наставник греко-католицької церкви у Варшаві – отець Марко Скурка переконаний, що ця зустріч насправді є ознакою дуже важливих змін.

На першому засіданні міжцерковної комісії було узгоджено, що робочі зустрічі відбуватимуться почергово на території обох церков. Отже, наступна зустріч повинна відбутися у січні в приміщеннях греко-католицького монастиря отців Василіян у Варшаві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG