Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисник Багіров збирає позови колишніх заручників проти російських силовиків і українських дипломатів


Правозахисник Багіров збирає позови колишніх заручників проти російських силовиків і українських дипломатів

Прага, 7 листопада 2002 – Правозахисна організація в Україні вимагатиме від російської влади відшкодувати моральні й матеріальні травми громадянам України, які пережили трагедію із захопленням заручників у Москві. Правозахисники критикують і дії українського посольства у Москві під час цих подій, але українські дипломати твердять, що могли лише діяти в рамках російських законів і робили все, що могли на той час.

Міжнародна ліга захисту прав громадян України заявляє, що зібрала 13 заяв від колишніх українських заручників у театральному центрі на Дубровці. На їхню думку, правоохоронці Росії не повинні були допустити отруєння людей газом внаслідок штурму. Зараз керівник цієї організації Едуард Багіров займається правовим оформленням скарг від постраждалих. Він вважає, що кожен постраждалий може вимагати до 10ти мільйонів доларів компенсації. Ми запитали пана Багірова, чому Ліга вирішила цим зайнятися?

"Наше завдання – надавати допомогу громадянам України де б вони не були, в Україні, чи за її межами. Це наш функціональний обов'язок як правозахисної організації".

Пане Багіров! До кого позивачі висувають головні претензії?

"Головні претензії висловлюються на адресу правоохоронних органів Росії, як головного органу, що має гарантувати громадянам безпеку".

За словами правозахисника Багірова, колишні українські заручники скаржаться на дії посольства України в Росії. Відповідну заяву, каже він, подано до Генпрокуратури України, де мовиться про службову недбалість українських дипломатів. Але, в Генпрокуратурі Радіо Свобода повідомили, що такої заяви від Міжнародної Ліги прав громадян України в них немає. Сам керівник Ліги називає нам навіть її реєстраційний номер. (8-мий від 30 жовтня)

Українські ж дипломати спокійно реагують на заяву Ліги. Вони нагадують, що колишні заручники дякували Посольству за їхні зусилля і наголошують, що робили все від них залежне них залежне, аби визволити українців із захопленого чеченцями центру, а потім полегшити їхнє повернення додому.

Речник Міністерства закордонних справ України Сергій Бороденков: "З цього приводу, я хотів би нагадати, що Посольство України робило все можливе. Посол не раз намагався особисто зустрітися з терористами, однак, не вдалася ця спроба, терористи відмовилися. Після штурму посольство надавало матеріальну допомогу потерпілим українцям: кожному видали по 500 доларів, купували, кому було потрібно, одяг, давали можливість перебувати безкоштовно у посольському готелі, одному з громадян одразу поновили документи, які він загубив під час штурму.

А щодо заяв пана Багірова, я хотів би зазначити, що під час перебування заручників у театральному центрі, а також після їхнього звільнення Міжнародна ліга захисту прав громадян України жодного разу не зверталася до Посольства України в Росії або МЗС з будь-якими пропозиціями щодо надання будь-якого сприяння у врегулюванні цієї ситуації. Це дає нам підстави стверджувати, що заяви Багірова спрямовані на отримання певних дивідендів і формування політичного іміджу на фоні трагічних подій."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG