Доступність посилання

ТОП новини

Найбагатші люди світу і найбільші приватні збірки: якою є залежність між мистецьким смаком і гаманцем


Найбагатші люди світу і найбільші приватні збірки: якою є залежність між мистецьким смаком і гаманцем

Прага, 8 листопада 2002 - Цікаву залежність відкрили нещодавно англійські аналітики. Почалось з того, що відомий американський економічний часопис «Фобс» опублікував на своїх сторінках список мультимільйонерів усього світу. А британський авторитетний двотижневик з образотворчого мистецтва «Арт Ньюспейпер» порівняв цей список з переліком найвідоміших у світі збирачів мистецтва. Співставлення списків здивувало багатьох. Так ось, з майже п’ятсот найбагатших людей світу тільки 36 збирають твори мистецтва, при чому понад половина з них живе у Сполучених Штатах. 36 найбагатших осіб світу добровільно віддають астрономічні суми за те, щоб розшукати і придбати мистецькі твори до своєю збірки. Часто це є продовженням родинної традиції. Наприклад, одна з найбагатших американських родин - нафтового маґната Жана Пола Ґетті заснувала в Каліфорнії, в Санта Моніці цілий комплекс з прекрасними лабораторіями, реставраційними майстернями, науковим інститутом. Фонд Ґетті надає стипендії для наукової праці, та насамперед – це прекрасна багата музейна колекція старого європейського мистецтва – нині найкращий пам’ятник доброчинності й щедрості людини, котра знала вартість грошам.

Приклад американця непоодинокий. Але цікаво, які смаки переважають, що найсильніше притягає сьогодні збирачів ? З’ясувалось, що більшість багатих людей світу збирає старе і сучасне мистецтво, лише окремі з них віддають перевагу якомусь одному авторові чи періодові, наприклад, творам французьких імпресіоністів. До речі, збирачів якогось одного мистецького напрямку чи автора, наприклад, тільки пластики видатного каталонця Сальватора Далі, то таких збирачів у світі 8 відсотків. У цьому криється, ймовірно, причина того, чому згадані твори ідуть на найбільших аукціонах дослівно на вагу золота.

І ще трохи про смаки. Найбагатша людина світу – Білл Ґейтс збирає американських художників 19 століття і старі книги. Три роки тому він спокійно віддав 36 мільйон доларів за полотно Вінслова Гомера. А найбагатший громадянин Латинської Америки Карлос Слім Хелу збирає скульптури Родена і нині має другу, відразу після паризького Лувра, найбільшу збірку творів цього французького майстра.

І ще один цікавий висновок. У смаках збирачів у жодному разі не відбивається їхній вік. Так один з найстарших у світі колекціонерів 93-ох річний Вальтер Анненберґ збирає імпресіоністів, а наймолодший Альберт фон Турн облюбував чи не найдавніший вид мистецтва – порцеляну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG