Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування справи щодо обвинувачень України у продажу «Кольчуг» Іраку в комітеті Ради безпеки ООН триває


Розслідування справи щодо обвинувачень України у продажу «Кольчуг» Іраку в комітеті Ради безпеки ООН триває

Вашингтон, 12 листопада 2002 - Розслідування справи щодо обвинувачень України у продажу «Кольчуг» Іраку в комітеті Ради безпеки ООН може тривати кілька місяців – на даний момент іде лише підготовка до обговорення питання й вивчення документів

Постійний представник України в ООН, посол Валерій Кучинський сказав в інтерв’ю радіо Свобода, що 15 членів комітету Ради безпеки ООН у справі санкцій щодо Іраку продовжують вивчати надані їм документи щодо звинувачень України у нелегальному продажу «Кольчуг» іракському режиму.

За словами посла Кучинського, представники України висловили прохання (і в цьому їм на даний момент не відмовлено) брати участь у наступних засіданнях Комітету 661 з санкцій стосовно Іраку, які проходять за участю представників 15 країн-членів Ради безпеки ООН на експертному рівні. Експерти розглядають два документи - звіт американських та британських експертів та лист міністра закордонних справ України, який передано минулої суботи до Ради безпеки, яку зараз очолює постійний представник КНР в ООН.

Щодо подальшого розвитку подій, Комітет 661 може звернутися до Ради безпеки за ухваленням додаткових заходів у тій справі. Такої думки постійний представник України в ООН, посол Валерій Кучинський. Щодо позицій інших членів Ради безпеки, то в розмові з радіо Свобода прес представник Російської Федерації ООН сказала:

«Російська Федерація не причетна до справи чи справ із «Кольчугами». Й офіційна позиція на даний момент не має коментарів від російської сторони».

Тим часом дипломат Норвегії, який очолює згаданий Комітет, сказав в розмові з кореспондентом радіо Свобода, що російські, французькі та китайські дипломати звернулися до їхніх столиць із метою отримати рекомендації від урядів – що робити у тій справі.

«Вашингтон не вважає за потрібне проводити паралельні розслідування стосовно продажу «Кольчуг», адже тривають розслідування американських та британських експертів,» - сказав американський дипломат кореспондентові радіо Свобода. За словами дипломата, американські офіційні особи, однак, висловлюють сильне бажання обговорити це питання з членами комітету Ради безпеки під час наступного засідання. Скоріш за все, наступне засідання може відбутися вже наступного тижня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG