Доступність посилання

ТОП новини

Один із лідерів української опозиції Олександр Мороз перебуває цими днями у столиці Сполучених Штатів


Один із лідерів української опозиції Олександр Мороз перебуває цими днями у столиці Сполучених Штатів

Вашингтон, 12 листопада 2002 - У столиці Сполучених Штатів цими днями перебуває один із лідерів української опозиції Олександр Мороз. У рамках зустрічей з державними посадовцями та політиками США сьогодні він зробив публічний виступ в інституті Карнегі, який офіційно запросив лідера українських соціалістів.

Починаючи з 8 ранку в залі інституту Карнегі почали збиратися зацікавлені послухати лідера української опозиції. Поряд тут опинилися колишній посол США в Україні Уїльям Мілер, майор Микола Мельниченко та політичний радник українського посольства Олександр Потєхін.

Розпочинаючи свій виступ, Олександр Мороз наголосив, що в Україні сьогодні спостерігається системна криза .

Олександр Мороз:

«Суттю цією кризи є дилема - буде Україна демократичною державою чи кримінальною диктатурою. Від того, очевидно, залежать інтереси багатьох фігурантів міжнародного співтовариства. Причина цієї кризи - недосконала система влади, точніше, узурпація влади Адміністрацією президента і самим президентом. Сьогодні ця система стала основним гальмом в усіх напрямках розвитку України».

Олександр Мороз позитивно відзначив позицію керівництва Сполучених Штатів та лідерів європейських держав за те, що вони пішли на ізоляцію президента Кучми, але намагаються підтримувати народ України і не ставити його заручником однієї особи. «Це саме те, чого ми добивалися,» - сказав Олександр Мороз.

Олександр Мороз:

«Україна не повинна бути заручником неправильних дій її керівництва. Це для мене особливо болюча тема. В цьому сенсі хотів би позитивно відзначити дії офіційних кіл Сполучених Штатів і Європейської спільноти, які розмежовують інтереси України й інтереси керівництва України. Я не думаю, що це безпосередня реакція на звернення лідерів опозиції до керівників світових держав, але саме з цього приводу ми і формували свою думку, свою позицію. В цьому відношенні багато чого залежить від позиції США».

Запитання, які цікавили американську сторону були звичними: чи достатньо сильна опозиція, щоб добитися зміни влади в Україні; чи вдасться це зробити до 2004-го року; які дати чергових виборів президента України; які уроки винесла опозиція з акцій протесту.

Лідер українських соціалістів відзначив, що в листопаді 2000 року він думав, що одного оприлюднення плівок майора Мельниченка буде достатньо, щоби президент пішов із посади. Так не сталося. «Але зараз, - сказав Олександр Мороз, - ми будемо робити все, щоб Кучма не був при владі до 2004-го року».

Сьогодні весь день і завтра Олександр Мороз проводитиме зустрічі в Державному департаменті США, в сенаті та Палаті представників, в Раді національної безпеки США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG