Доступність посилання

ТОП новини

Коментар заяви глави адміністрації президента України Віктора Медведчука щодо звіту американсько-британської групи експертів


Коментар заяви глави адміністрації президента України Віктора Медведчука щодо звіту американсько-британської групи експертів

Київ, 12 листопалда 2002 - Жорстка позиція офіційної влади щодо висновків американсько-британської групи експертів, які досліджували в Україні питання про можливий продаж радарних систем «Кольчуга» до Іраку не знаходить підтримки у незалежних аналітичних структур. Ось як прокоментував для радіо «Свобода» цю ситуацію президент українського Центру економічних та політичних досліджень ім. Разумкова Анатолій Гриценко.

Анатолій Гриценко

Заява про те, що Україна буде співпрацювати з іноземними експертами лише тоді, коли будуть поважати національні інтереси нашої держави, я думаю, має розглядатися таким чином: перш за все, ми, українці і керівництво нашої держави має поважати ці інтереси. Тому що зараз, на превеликий жаль, вся державна машина і вся наша дипломатія працює не на захист, і тим більше, не на просування національних інтересів України, а на захист репутації однієї посадової особи - найвищої посадової особи. Це глухий кут. Це втрата для нашої держави.

Останнім часом відносини Україна-США, які набули свого піку десь на рубежі 1997-1998 років, фактично, опущені до нуля. Якщо спочатку існувала криза лише на рівні керівництва, то зараз вона все більше поширюється на всіх нас. Це дуже велика втрата.

Ми маємо розуміти, що США - це супердержава, як би ми до цього не ставилися, яка має величезний вплив на економічні, політичні і інші процеси на всій земній кулі і «ставати в позу» з такою державою, з гординею пробуючи відстоювати те, що не можливо відстояти - це просто груба політична помилка. Україна має зробити все для того, щоб налагодити нормальні стосунки з цією державою, більше того, не лише зі Сполученими Штатами, а із країнами-членами НАТО, де, також криза довіри.

Міністр Зленко має їхати в Прагу як би це тяжко не було і на яких би умовах йому не пропонували таку поїздку. Це треба для захисту національних інтересів України, для того, щоб ми мали дійсно перспективу євроінтеграції. Якщо верх візьме фактор однієї особи - значить ми втратимо дуже багато.

Сергій Згупець

Ваш центр проводив недавно дослідження, результати яких показали, що довіра до НАТО з боку українських громадян падає. Чи це дійсно так?

Анатолій Гриценко

Я думаю, що це не так. Ми провели опитування і ставили запитання таким чином, як воно стояло б на референдумі і саме таким чином, як ми узгодили на одному з засідань РНБО, коли всі соціологічні служби були зорієнтовані на те, щоб однаково ставити питання: «Якби референдум щодо вступу до НАТО відбувся наступного тижня, як би ви голосували - підтримали, чи ні?» Так от рівень підтримки знаходиться приблизно на рівні 30%

Я б сказав, що це дуже висока цифра, оскільки не було ні широкої інформаційної кампанії, що роз’яснювала б, що таке НАТО, ні, тим більше, пропагандистської кампанії про вступ до НАТО. Але зараз ця цифра, очевидно, буде падати, оскільки постійно на підконтрольних владі телеканалах, а вони, фактично, всі підконтрольні прямо, або опосередковано владі, іде така пропаганда, що нас не хочуть там бачити, щодо нас висувають надмірні вимоги, що порушують наші національні інтереси і таке інше.

Я вважаю, що таким чином, ми заганяємо ситуацію у глухий кут і не залишаємо двері відкритими для майбутньої співпраці з новим президентом, з новим керівництвом нашої держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG