Доступність посилання

ТОП новини

Про ситуацію довкола СВК “Росія”: «Мені навіть не повідомили, що Рудя затримали»


Про ситуацію довкола СВК “Росія”: «Мені навіть не повідомили, що Рудя затримали»

Київ, 13 листопада, 2002 – Радіо “Свобода” вже неодноразово розповідало про ситуацію, яка склалася довкола сільськогосподарського виробничого кооперативу “Росія” з Новоукраїнки Кіровоградської області. Коротко нагадаю історію конфлікту.

У вересні Генеральну прокуратуру України пікетували 11 представників сільськогосподарського виробничого кооперативу “Росія”. Вони вимагали захистити їх від знущань київського інвестора Валентина Нечипоренка, який привіз у Новоукраїнку 50-ти-особову воєнізовану охорону, оснащену палицями і вогнепальною зброєю. Саме силовими методами варяг із Києва хотів змусити селян віддати йому документи про власність на їхні паї. Як відомо, Кіровоградщина - це чорноземи. На жаль, районна та обласна прокуратури стали на бік пана Нечипоренка.

Протистояння в Новоукраїнці між цим підприємством і прокуратурою загострюється, не зважаючи на запевнення понад місяць тому Генерального прокурора України Святослава Піскуна, що ця проблема буде розв’язана кардинально.

Для початку прослухайте уривок з інтерв’ю Генерального прокурора України Святослава Піскуна, яке прозвучало 7 жовтня:

“Як мені доповідають, в діях прокурора Новоукраїнського району є порушення вимог закону, тому я надав відповідне розпорядження зробити службову перевірку. За результатами ми ухвалимо рішення відносно його перебування на посаді. Я думаю, ми кардинально вирішимо це питання. А прокурора області, у зв’язку з цим, ми будемо слухати 15 жовтня на Колегії Генпрокуратури”.

Мушу сказати, що Святослав Піскун сказав неправду. Районний прокурор продовжує займати свою посаду. Прокурора області не було заслухано. Ба більше. Керівника СВК “Росія” Василя Рудя вдруге ув’язнили 5 листопада. Говорить юрист сільськогосподарського виробничого кооперативу “Росія” Світлана Омельченко: “Цього вівторка викликали під час обідньої перерви близько 13 години телефоном мене і окремо Василя Васильовича Рудя. Ми окремо, не знаючи що нас викликають, з’явилися у прокуратурі. Його опитувала старша слідча прокуратур області Хрупко Світлана Вікторівна, у якої знаходиться кримінальна справа щодо Рудя. Мене опитував начальник слідчого управління прокуратури області Бабіков Олександр Петрович. Мені навіть не повідомили, що Рудя затримали”.

Сьогодні, 7 листопада, відбувся суд. Світлана Омельченко продовжує:

“З подання прокурора Новоукраїнського району Ведющенка видалено санкцію щодо взяття під арешт Василя Рудя. Водили до суду, суд проводила суддя нашого району Гарбуз Ольга Анатолівна. Рішення, яке прийняла суддя: у поданні прокурора відмовлено. Застосовано запобіжний захід – підписка про невиїзд”.

Цікаво, що сьогодні збіг місяць з того часу, як Василь Рудь подав заяву на ім’я Генерального прокурора України Святослава Піскуна з проханням опитати його, оскільки під час виїзду слідчої комісії Генпрокуратури він перебував у лікарні після сердечного приступу, провівши кілька діб у слідчому ізоляторі. Процитую деякі місця з цього документу: “Вважаю, що перевірка Вашими підлеглими проведена на місці поверхово та неповно. Так, абсолютно підтверджую, що прокурор Кіровоградської області Данильченко Ю.Б. має дружні зв’язки з директором СТОВ “Росія” Нечипоренком В.М.”

А ось уривок про районного прокурора (цитую): “Хіба гідна бути прокурором особа, яка в присутності близько 100 осіб погрожує іншим убивством, лається нецензурними словами”. Це були уривки із заяви Василя Рудя на ім’я Генерального прокурора України Святослава Піскуна від 7 жовтня.

Заступник Піскуна Віктор Шокін, на жаль, за три дні не знайшов часу, щоб прокоментувати останні події в Новоукраїнці. А тим часом справа розсипається. Світлана Омельченко продовжує: “Чесно кажучи, і сама слідча, і всі говорять про те, що справу порушено незаконно, за нульовим фактом, вони пробують знайти хоч що-небудь. Хоча ревізія, яка була проведена в районі, “позитивних результатів” для прокуратури не дала”.

У світлі новоукраїнської справи виникає низка запитань і, зокрема, таке – як можна вірити у щирість заяв Генпрокурора щодо низки так званих резонансних справ, якщо він обдурює засоби масової інформації у дрібніших справах? Виявляється, і Генпрокуратура у нас – коліщатко системи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG