Доступність посилання

ТОП новини

«Президенти приходять і відходять, а національні інтереси і народ залишаються завжди”, - заявив Олександр Мороз у Вашингтоні на брифінгу Радіо Свобода


«Президенти приходять і відходять, а національні інтереси і народ залишаються завжди”, - заявив Олександр Мороз у Вашингтоні на брифінгу Радіо Свобода

Вашингтон, 14 листопада, 2002 - У вівторок, під час виступу на брифінгу радіо „Свобода” у Вашингтоні лідер української опозиції Олександр Мороз заявив, що акції опозиції в Україні зараз перейшли з стадії вуличних демонстрацій в парламентську стадію. Першочерговим лідер соціалістів назвав внесення змін до Конституції України для перерозподілу владних повноважень між президентом і парламентом. «Ми плануємо внести відповідні зміни вже до весни 2003 року», - сказав Олександр Мороз

Виступ Олександра Мороза на брифінгу радіо „Свобода” у Вашингтоні був останньою його зупинкою перед відбуттям до Варшави, ще однієї столиці держави, яка активно слідкує і намагається впливати на розвиток подій в Україні. Група соціалістів, в яку входили також народний депутат Микола Рудковський та референт Олександра Мороза Ярослав Мендусь, задоволені своєю роботою у Вашингтоні.

Олександр Мороз

Ми задоволені цими зустрічами, бо контакти у Держдепартаменті США, Раді Національної Безпеки, в офісі віце-президента, в Конгресі США, спілкування з політиками, журналістами свідчать про те, що не ставиться знак рівності між, скажемо, президентом і державою Україна.

Ми добивалися зустрічі для престижу. Ми спілкувалися з тими людьми, які визначають позицію американської влади щодо України.

Мирослава Гонгадзе

Лідер українських соціалістів зробив ще декілька важливих заяв з приводу внутрішньополітичної кризи в Україні. Зокрема, дискусії довкола посади прем’єр-міністра Олександр Мороз вважає політичною спекуляцією зі сторони Леоніда Кучми.

Олександр Мороз

Це чергова політична спекуляція з боку президента, який намагається відволікти суспільну думку від справді серйозних речей, пов’язаних, зокрема, із «Кольчугами». Якщо не помиляюся, це 10 кампанія з його ініціативи по зміні прем’єра. Зробити це руками парламенту, очевидно, треба, бо він ще місяць тому хвалив прем’єр-міністра. Тому, власне, не має предмету для дискусій. Далі почнеться лише спекуляція.

У цій ситуації проявляється, що президент і далі продовжує не розуміти значення слів: коаліція, більшість і інших інструментів демократії, характерних для, зокрема, європейських держав. У нашому «театрі» ця п’єса йтиме ще тиждень. І квитки всі продані. Треба сказати, квитки не дорогі.

Мирослава Гонгадзе

Олександр Мороз висловився також з приводу майбутнього самміту НАТО у Празі.

Олександр Мороз

Чи поїде Кучма у Прагу? Може і поїде, біс його знає. Він як тільки від’їде з Києва за 50 км починає коментувати цю ситуацію. В одному місці каже, що ніхто не поїде нікуди, в іншому місці каже - я поїду обов’язково.

Відверто кажучи, я б хотів, щоб він поїхав. Те, що з ним не хочуть зустрічатися керівники інших держав, то це вже проблема їх. Але, зважаючи на інтереси України, я глибоко переконаний, що на самміт повинен поїхати міністр закордонних справ.

Мирослава Гонгадзе

Українська опозиція, намагаючись домогтися змін в середині країни, все ж розраховує на послідовну позицію Заходу у напрямку ізоляції президента Кучми і підтримки народу України. За словами Олександра Мороза, «президенти приходять і відходять, а національні інтереси і народ залишаються завжди”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG