Доступність посилання

ТОП новини

Україна хоче продавати зерно до Європи


Україна хоче продавати зерно до Європи

Прага, 14 листопада 2002 – Україна протестує проти обмежень Європейського Союзу на імпорт зерна і погрожує вжити заходів у відповідь. Тим часом українська влада не втрачає сподівань усе-таки переконати Єврокомісію надати Україні більшу квоту.

Як заявив у четвер на прес-конференції в Києві віце-прем’єр-міністр Леонід Козаченко, Кабінет міністрів має намір домагатися від Європейської Комісії надати Україні квоту на імпорт зерна в Європу 2003 року в обсязі не менше як 3 мільйони тон – тобто більше, ніж нинішня квота для всього світу. За словами Козаченка, українські фахівці вирушать на переговори про це наступного понеділка і сподіваються переконати Єврокомісію в доцільності такого рішення.

Інший спосіб пропонує постійний представник України при Європейському Союзі Роман Шпек: ЄС може встигнути відшкодувати Україні втрати на зерні, зменшивши імпортні перешкоди для інших українських товарів, перш ніж Україна візьметься за відплату.

Роман Шпек уважає за несправедливе рішення ЄС обмежити імпорт фуражного зерна – одного з найуспішніших експортних продуктів України. До того ж, цитує Шпека британський діловий щоденник «Файнаншл Таймз», це обмеження підірве зусилля самого Євросоюзу, що їх спрямовано на реформи українського сільського господарства.

У вівторок Європейська Комісія оголосила, що залишить відкритим свій ринок високоякісного зерна. Його ж Україна практично не вирощує. Натомість імпорт фуражного зерна буде обмежено менш як трьома мільйонами тон річно – і з того понад 600 тисяч тон уже резервовано для США й Канади.

Тим часом ті самі 3 мільйони тон зерна імпортувала до ЄС сама лише Україна за рік від липня 2001-го до червня 2002-го; наступного ж експортного сезону, за прогнозами, український експорт міг би сягнути й 5 мільйонів тон зерна.

Та коли минулими роками через низькі врожаї в Європі Україна мала шанс – і скористалася ним – то нині все виглядає інакше. Європейські фермери, які нарешті виростили вдосталь свого зерна, протестують проти дешевого імпорту зі Сходу.

Натомість після запровадження імпортних квот у ЄС, попереджають аналітики, фінансові проблеми можуть виникнути в багатьох українських господарств, які відвели забагато землі якраз під зернові.

І українська сторона не здається, намагаючись досягти вигіднішого для себе виходу зі становища. І цього тижня про проблему з зерном згадували й на засіданні Комітету з міжпарламентської співпраці Україна – ЄС у Брюселі, розповів Радіо Свобода один із членів української делегації, колишній міністр сільського господарства Іван Кириленко: «…Це суперечить Угоді про партнерство і співробітництво, відповідній статті, за якою нас пускають на європейський ринок».

Але, здається, вихід зі становища на тривалу перспективу – не в домовлянні про щорічні квоти, а в продовженні справжніх реформ. Попри всі дотеперішні реформи в українському рільництві, зазначає «Файнаншл Таймз», якість українського зерна й далі низька, бо більшості господарств бракує капіталу. Результат, від якого й рятується Європа, – надлишок фуражного зерна і водночас різка нестача деяких різновидів зерна високоякісного – ринок якого, нагадаю, в Європі відкритий.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG