Доступність посилання

ТОП новини

Резолюція ООН у справі Іраку. З’їзд КПК і зміна китайського керівництва. Близький схід


Резолюція ООН у справі Іраку. З’їзд КПК і зміна китайського керівництва. Близький схід

Прага, 15 листопада 2002 – Наш сьогоднішній огляд міжнародних подій за минулий тиждень почнемо від резолюції ООН у справі військової інспекції в Іраку, реакції Багдада на рішення ООН і дальшого розвитку ситуації навколо Іраку. Ми наведемо також іншу важливу політичну полію минулого тижня – з’їзд китайської компартії, на якому кардинально оновлено склад керівництва. Оглядачі вбачають у цій події дальшу зміну економічної політики і зовнішньополітичного курсу Пекіна. Коротко згадаємо також про становище на Близькому сході.

Минулий тиждень розпочався у світі досить нервово з огляду на те, що іракський парламент одноголосно відкинув резолюцію ООН, за яку кілька днів перед тим проголосували всі члени Ради безпеки ООН. Зрештою, іракський парламент підкреслив при цьому, що тепер доля резолюції є в руках Саддама Хусейна, від рішення якого залежатиме дальший розвиток подій. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан гостро скритикував рішення іракського парламенту і підкреслив, що міжнародна спільнота очікує від Саддама Хусейна згоди на початок інспекції, яку схвалили всі 15 членів Ради безпеки, як, зрештою, і Ліга арабських країн. Тим часом адміністрація США підтвердила свою попередню пересторогу, що, у випадку невиконання резолюції ООН, проблема роззброєння Іраку буде вирішена за допомогою військової сили західних союзників. Міністр оборони США підкреслив, що голосуванням у парламенті Багдад розіграв спектакль, бо всі рішення залежать лише від диктатора. Більшість оглядачів передбачили, що Саддам Хусейн навмисне залишив за собою право оголосити згоду з рішенням ООН і виступити в ролі розсудливого рятівника народу. Наступного дня посол Іраку при ООН Могаммед Алдурі від імені Саддама оголосив, що Багдад очікує міжнародних інспекторів і готовий співпрацювати з ними без жодних попередніх умов. Інспектори, згідно з резолюцєю, матимуть доступ до всіх іракських військових і промислових об’єктів для перевірки наявності на них засобів для виробництва зброї масового знищення або арсенали такої зброї. За словами іракського посла, Багдад не схвалює резолюції, проте погоджується з нею, щоб уникнути воєнної акції в Іраку.

Офіційні особи США, як, зрештою, спостерігачі підкреслюють, що за жорстких умов, які поставила адміністрація США, Багдад не мав вибору. Проте деякі скептично настроєні оглядачі передбачають, однак, проблеми після прибуття до Іраку міжнародних інспекторів, перша група яких прибуде наступного понеділка. До 8 грудня Багдад повинен представити інспекторам повний список своїх військових об’єктів та арсеналів, після чого 23 грудня розпочнеться широкомасштабна перевірка іракських військових об’єктів і восьми палацових комплексів Саддама Хусейна. За словами Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, будь-яка спроба перешкодити у праці інспекторів буде розцінена, як невиконання резолюції ООН зі всіма витікаючими наслідками.

Дещо коротше скажемо про політичну подію в Китаї, яка може радикально змінити політичний курс Пекіна у найближчому майбутньому, як сподіваються оглядачі. У четвер в Пекіні закінчився 16-й з’їзд компартії Китаю. Шестеро із семи китайських керівників, у тому числі Генеральний секретар ЦК КПК Цзянь Цземінь (він також голова КНР), не увійшли до складу нового центрального комітету партії. Новим генеральним секретарем ЦК обрано заступника голови КНР 59-літнього Гу Цзиньтао, якого вважають представником нового покоління. Щоправда, Цзянь Цземінь не зрікся всіх своїх посад, залишившись головою військового комітету компартії. Таким чином, як підкреслюють оглядачі, він і далі триматиме під контролем найчисленнішу у світі армію. Відтепер до складу ЦК компартії Китаї входитимуть не сім членів, а дев’ять, значна частина з яких – це, за китайськими мірками, представники нового покоління. Радикально оновлено також 22-особове політбюро ЦК компартії. Хоча спостерігачі поки що не мають жодних підстав сподіватися, що новий чи радше оновлений склад китайського партійного керівництва поведе відкритішу політику й орієнтуватиметься на ринкову економіку, деякі західні політологи й економісти схильні припускати, що саме так воно і станеться.

Минулий тиждень на Близькому сході пройшов порівняно спокійно, тобто без кривавих терористичних актів з боку палестинських екстремістів, хоча зі спорадичними жертвами з обох боків унаслідок атак, перестрілок і пошукових операцій ізраїльських сил безпеки. Найтяжчим можна вважати випадок, що трапився вночі на минулий понеділок у кібуці на кордоні із західним берегом Йордану. Палестинець розстріляв тут п’ятеро осіб, у тому числі жінку із двома дітьми, і семеро людей поранив. Ізраїль склав відповідальність за терористичний напад особисто на палестинського лідера Арафата. Тут же ізраїльські вертольоти провели відплатну акцію, зруйнувавши у смузі Газа майстерню зброї і вибухових речовин. До речі, теперішній міністр закордонних справ Ізраїлю Нетанягу заявив, що у випадку, якщо він здобуде перемогу у січневих виборах і очолить уряд, він поставить за першочергове завдання вислати Арафата із західного берега Йордану. На цю заяву відгукнувся Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, виступивши проти вислання Арафата.

У середу ізраїльські війська знову увійшли до міста Наблус на західному березі Йордану, де заарештовано 30 членів екстремістського угруповання Хамас, що готує терористичні акти палестинських самовбивців, і де неспокій і спорадичні перестрілки тривали до кінця тижня. У четвер 20 ізраїльських танків зайняли позиції на околицях міста Газа, де розташовані будинки палестинської служби безпеки і місцеве телебачення. Проте повідомлень про бої або жертви в людях не надходило.

І врешті у п’ятницю ізраїльські сили безпеки заарештували у Рамаллі ще 17 бойовиків організації Хамас. Журналісти підкреслюють, що рейд збігся якраз із закликом єгипетських керівників і Арафата до лідерів Хамасу припинити терористичні акти палестинських самовбивць на час передвиборчої кампанії в Ізраїлі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG