Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан протягом вихідних має прибути на Балкани


Генеральний секретар ООН Кофі Аннан протягом вихідних має прибути на Балкани

Белград, 15 листопада 2002 – Точніше, до країн колишньої Югославії, де його співрозмовниками будуть лідери нинішньої Югославії, Боснії і Герцеговини, Хорватії, та представники етнічних албанців і сербів у Косові.

Десятиденний візит до Європи Аннан розпочинає у неділю 17 листопада. Першою станцією на його подорожі будуть бурхливі Балкани, де ООН уже одинадцять років намагається створити стабільні держави на руїнах колишньої Югославії. Миротворчі сили ООН спершу прибули до Хорватії, згодом до Боснії і Герцеговини, Косова і Македонії. Наразі Косово є протекторатом ООН; міжнародні сили зберігають мир у Боснії у Герцеговині, а в Македонії розташовані сили країн Європейського союзу.

Помічник генерального секретаря ООН Данило Турк про ситуацію в регіоні каже: “Процес перебудови після розпаду колишньої Югославії ще не завершений, але його нинішній етап є нормальнішим ніж коли-небудь і це, на мою думку, позитивне. Це дає право бути задоволеним”.

У Белграді Аннан перебуватиме два дні. Його співрозмовниками будуть президент Югославії Воїслав Коштуніца, міністр закордонних справ Ґоран Свіланович та прем’єр-міністр Сербії Зоран Джінджич. Незалежне агентство Бета сьогодні повідомило, що генеральний секретар ООН в югославській столиці зустрінеться й з Карлою дель Понте, головним прокурором Міжнародного трибуналу у Гаазі. Дель Понте два тижні тому, під час перебування в Нью Йорку, у доповіді Раді безпеки ООН висловила незадоволення співробітництвом Белграда з Трибуналом. Вона ствердила, що у Сербії перебувають колишній командувач Збройних сил боснійських сербів Ратко Младич та ще кілька осіб, яких звинувачено у скоєнні воєнних злочинів. Белградські урядовці не відповіли на звинувачення. Через це повідомлення про візит пані Дель Понте до Белграда стало несподіванкою для оглядачів. Ще більшою несподіванкою став факт, що вона саме тут зустрінеться з Аннаном. Після зустрічі з Дель Понте генеральний секретар ООН напевно інакшим тоном розмовлятиме з Коштуніцею та іншими югославськими й сербськими лідерами. Точніше, можна припустити, що він попередить їх про можливі наслідки для Югославії якщо її влада не співпрацюватиме з Трибуналом. Це, зокрема, стосується Коштуніци, який Гаазький суд часто називає політичним та таким, що спрямований проти сербів.

Візит Аннана до Приштини, Сараєва та Загреба не буде протокольним. Ситуація у Косові хоч і не драматична, але залишається постійно напруженою, оскільки сербська й албанська громади не виявляють готовності до нормалізації стосунків. На недавніх виборах у Боснії і Герцеговині найбільше голосів здобули партії, які в 1991 році розпочали міжетнічну війну. Щодо Хорватії, її уряд відмовляється видати генерала Янка Бобетка, якого Гаазький трибунал звинувачує у скоєнні воєнних злочинів. Отож, генеральний секретар буде в змозі на місці побачити в яких складних умовах представники міжнародного співтовариства долають наслідки чотирьох війн.

А його помічник Данило Турк впевнений, що ситуація міняється на краще: “Я вірю, що Балкани є частиною Європи і треба робити на тому, щоби уможливити їм брати участь в долі Європи. Це дуже значне. Та це не легко, оскільки там є справи, які треба зробити – Трибунал, роззброєння, розмінування. Численні інші види нормалізації треба застосувати поки це не станеться, але в суті саме це є ключем”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG