Доступність посилання

ТОП новини

Про серію фільмів “Свідки Ґулаґу” (Франція)


Про серію фільмів “Свідки Ґулаґу” (Франція)

Київ, 14 листопада 2002 - Минулого тижня у столиці Франції відбулася прес-конференція, присвячена показові на одному з французьких телеканалів документального серіалу про в’язнів совєтських концтаборів. Цей серіал має назву “Свідки Ґулаґу” і складається з семи серій, в яких зафіксована розповідь в’язнів сумління. Дві серії по годині кожна присвячені життю нашого земляка Данила Шумука. Автором серіалу “Свідки Ґулаґу” є французька режисерка ЛьорЕн ЛаллінЕк.

ЛьорЕн ЛаллінЕк записала п’ятьох довголітніх політв’язнів. Двом з них – Данилові Шумуку та Олександрові Ґінзбурґу - присвячено по дві серії. Іншим трьом – Олегу Волкову, Мирону Етлісу та Асіру Сандлеру – по одній. Всі записи були здійснені ще в 1991 році.

Цікавою є історія створення цього телесеріалу. В 1991 році, коли ЛьорЕн ЛаллінЕк працювала над фільмом про скульптуру Оґюста Родена “Ворота в пекло”, вона випадково зустрілася з директором культурних програм третього національного телеканалу Франс 3 Івом Жеґю, який тоді писав сценарій про пекельний час і надії 20-го століття.

Розповідає режисер з Парижа ЛьорЕн ЛаллінЕк:

“Коли ми обговорили цей проект, я йому відразу сказала - можемо робити першу частину: записати видатних свідків, які пройшли через пекло 20-го століття. І ми це зробили. Серед героїв серіалу – і Данило Шумук, який є, за даними Міжнародної Амністії (але я вам нічого не відкриваю), найдовголітнішим в’язнем Ґулаґу у світі”.

Я запитав пані Лаллінек, чому так довго тривав період від запису до презентації серіалу. Говорить ЛьорЕн ЛаллінЕк:

“Не йдеться про тривалість підготовки. Коли я розпочала з Івом Жеґю ці записи, то ми мали на меті зберегти пам’ять про ті часи і слова свідків тієї епохи. А далі почалися звичні труднощі, пов’язані з монтуванням серіалу. Одним із пояснень цього може бути те, що після 1991 року зацікавлення суспільства даною темою зменшилося. Ситуація змінилася після 11 вересня, а також у зв’язку з майбутнім розширенням Європейського Союзу, що дозволило мені три роки тому змонтувати сім серій і випустити їх на телеекрани сьогодні”.

Документальний серіал “Свідки Ґулаґу” є спільним виробництвом німецько-французького каналу культури “Арте” та кабельного каналу “Історія”. Франкомовні глядачі не тільки Франції, з 23 по 29 листопада, матимуть змогу щовечора дивитися, починаючи з 21 години, шістдесятихвилинні фільми згаданого серіалу. 26 і 27 листопада будуть показані дві серії, присвячені Данилові Шумуку, якому судилося провести за ґратами понад 42 роки свого життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG