Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Ключковський: “Зміна уряду не спрямована на покращення життя в Україні”


Юрій Ключковський: “Зміна уряду не спрямована на покращення життя в Україні”

Одеса, 16 листопада 2002 - Народний депутат України, заступник голови Народного Руху України Юрій Ключковський погодився поспілкуватися з нашим кореспондентом Ігорем Столяровим на актуальні проблеми українського життя...

Ігор Столяров: Прошу Вас висловити свою точку зору з приводу нинішньої “прем’єріади”...

Юрій Ключковський: Насамперед я хотів би звернути увагу, що проблема прем’єра виникла трохи неочікувано.

Скажімо, який аргумент необхідності зміни уряду було наведено? Для чого його міняти саме зараз?

Якщо підставою була погана робота уряду Кінаха – виникає питання, чи вона стала тепер особливо поганою, чи була поганою постійно? Чи вона була кращою ніж робота попереднього уряду? Чи може гіршою?

Мені здавалося, що з самого початку вона була гіршою ніж у попереднього уряду. Може тому і попереднього уряду не треба було міняти?

Але, гіркий сміх викликає той факт, що нинішня зміна уряду є задоволенням амбіцій певних політичних сил. Вона зовсім не обумовлена логікою стану в країні.

Звичайно, в Україні жахливі проблеми з економікою. Ці проблеми не сьогодні виникли і про них було відомо дуже давно.

Чому разом з урядом з’являються інсинуації щодо усунення керівництва Нацбанку, який весь час добре працює.

Все це показує, що криза влади в Україні, перш за все політична криза влади, доходить до всієї глибини і спроба замінити представника партії промисловців і підприємців на представника Партії регіонів, представника донецького промислово-політичного клану є прагненням врівноважити інтереси найпотужніших олігархічних структур.

Я не думаю, що це розумний крок спрямований на розв’язання українських проблем.

Ігор Столяров: Чи є шанси у Віктора Януковича бути затвердженим парламентом?

Юрій Ключковський: Шанси є. Дуже багато залежить від того, чи досягне успіху прямий тиск, який чиниться на депутатів.

Я переконаний, що кожен тверезо мислячий бізнесмен має подивитися на ситуацію в Донецькій області і після того запитати себе: “Чи я хочу працювати у таких умовах в Україні?”.

Якщо адміністративний диктат в Донецькій області йому не подобається – для чого його поширювати на всю Україну?

Ігор Столяров: Народний депутат України Юрій Кармазин так само казав, що на Донеччині були і великі проблеми під час минулих березневих виборів. Робилося все для того щоби переміг блок ЗаЄду”.

Юрій Ключковський: Те, що результат виборів в Донецькій області є нерядовим – це правда. Якщо подивитися на всі сусідні області – перше місце зайняли комуністи.

Всі ці результати виглядають нетиповими. Тому викликають підозру.

Я ще раз хочу підкреслити, що не лише у виборах справа.

Вся організація в Донецькій області побудована на засадах тиску.

Я за умови ринкової економіки і демократичні засади. Тому за Віктора Януковича не голосуватиму.

Ігор Столяров: У Інтернеті поширено зміст розмови між Леонідом Кучмою та Одеським міським головою Русланом Боделаном. Розмова відбувається у службовому кабінеті Президента. Під час неї Руслан Боделан робить кілька подарунків Леоніду Кучмі. Дехто намагається представити, що зроблено це як ”приятель приятелю”. Але, чи можна з цим погодитися?

Юрій Ключковський: Я собі пригадую, що у тридцяті роки було створено музей подарунків піднесених “вождю всіх часів та народів” Сталіну. Там дуже цінні речі.

Я також можу нагадати, що за законами США про державну службу – будь якому державному службовцю недозволено отримувати подарунки на суму більше 10 доларів.

Я думаю, що засуджувати на підставі Закону за ці подарунки Кучму і Боделана у нас нажаль немає відповідного законодавства. Але, громадська думка повинна робити свої висновки...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG