Доступність посилання

ТОП новини

Очікуване ймовірне запрошення Литви до НАТО буде результатом зусиль також ї литовської еміграції


Очікуване ймовірне запрошення Литви до НАТО буде результатом зусиль також ї литовської еміграції

Вільнюс, 18 листопада 2002 - Про автобус балтійської молоді BALTBUS. Литовські підприємці вбачають економічну користь для бізнесу в разі вступу країни в Північноатлантичний альянс.

Запрошення до НАТО, яке цього тижня сподівається почути Литва, є результатом спільних зусиль самої Литви і еміграції. Про це йшлося сьогодні у Вільнюсі на засіданні спільної комісії Сейму Литви і представників спільноти литовців у США.

Сесії комісії відбуваються двічі на рік. На нинішній сесії засідань, яка триватиме до 22 листопада, йтиметься про співпрацю Литви і США в царині підприємництва.

У вівторок міністр закордонних справ Антанас Вальоніс у Вільнюсі прийме представників молоді країн Балтії, які на спеціальному автобусі подорожують до Праги на саміт НАТО. Подорож автобуса балтійської молоді - так званого BALTBUS - почалася 17 листопада в Таллінні. В автобусі їде 15 членів молодіжних організацій Естонії, Латвії та Литви. Автобус зупинятиметься в Тарту, Ризі, Вільнюсі і Каунасі. На майданах оцих міст влаштовуються заходи, щоби ще раз привернути увагу, як сказано в прес-релізі МЗС Литви, до намагання країн Балтії стати членами НАТО і до важливості празького саміту. Молоді люди в Празі візьмуть участь у своєму саміті - зустрічі лідерів атлантичної молоді.

Литовські підприємці і аналітики привітали би вступ країни в НАТО. За словами Аркадіюса Майзеліса, генерального директора туристського агентства "BTI West Express Lietuva", членство в НАТО відразу змінює імідж країни, це є визнанням безпеки держави. Водночас країна потрапляє до вихору світових новин, і це дуже на користь Литві, яка намагається притягнути до себе як найбільше туристів.

Аналітик фінансів і викладач Вільнюського університету Маргаріта Старкявічюте вважає, що користь НАТО для бізнесу країни можна оцінювати з двох точок зору - це загальні гарантії безпеки і безпосередня користь для господарства Литви. Якщо в Литві буде засновано військову базу НАТО, це сприятиме розвиткові промисловості, пов'язаної з обороною - наприклад, електротехніки. Також це означало би стабільні робочі місця, гарантовані розрахунки, свою частину отримує й сектор послуг.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG