Доступність посилання

ТОП новини

Цього четверга розпочинає свою роботу самміт НАТО в Празі. Уточнюється його програма і плани перебування перших леді, які прибудуть до чеської столиці


Цього четверга розпочинає свою роботу самміт НАТО в Празі. Уточнюється його програма і плани перебування перших леді, які прибудуть до чеської столиці

Прага, 18 листопада 2002 - Більшість чеських газет сьогодні зазначає, що Прага перетворилась у неприступну фортецю. З усього виглядає, що вжита метафора не є перебільшенням. Поліцейських сьогодні можна побачити на кожному кроці: в метро, на вулицях, в усьому наземному транспорті. Всі в’їзні дороги до чеської столиці, так само, як і прикордонні переходи сьогодні строго контролюються. Від завтра рух міського транспорту в центрі міста буде зупинений взагалі. І все це для того, щоб самміт НАТО – чи не найважливіша політична подія року, відбувся достойно і без проблем.

Як повідомила чеська преса, президент США Джордж Буш прибуде до Праги ввечері у вівторок. У середу відбудуться його зустрічі з президентом Чехії Вацлавом Гавелом і прем’єром Владіміром Шпідлою, а також президентами Франції та Туреччини і з генеральним секретарем НАТО Джорджем Робертсоном. Відомо, що також у середу американський президент виступить перед учасниками студентського Атлантичного самміту, в якому візьме участь студентська молодь з 35 країн світу, як членів Альянсу, так і з країн, об’єднаних програмою ’’Партнерство заради миру’’. У п’ятницю президент США відлетить з Праги до Петербурга.

Як відомо, більшість глав держав та урядів, так само, як і міністрів закордонних справ прибудуть до Праги зі своїми дружинами. Гостями столиці будуть, наприклад, перша леді США Лора Буш, Польщі – Йоланта Квасьнєвска, Словаччини – Ірена Шустерова чи дружина прем’єра Іспанії пані Ана Ботеллі. Саме для них готується в Празі, як мовить дипломатичний протокол, окрема програма для перших леді. В якості господині виступатиме перша чеська леді Даґмар Гавлова. Високе дамське товариство відвідає музеї, поснідає у французькому ресторані, знайде час і на крамниці, наприклад, знаменитого чеського кришталю. Не забули в Празі й про чоловіків глав держав – жінок. Нариклад, для чоловіків Тар’ї Халонен – президентки Фіндляндії, чи латвійської президентки Вайри Віке-Фрайберґ, чи чоловіка міністра закордонних справ Австрії пані Беніти Ферреро-Вальднер також готуються окремі програми, які саме, поки що не відомо.

З усього видно, що господарі й справді нічого не хочуть пустити на самотік. Наприклад, для перших леді вже підготовлені дарунки – шкіряні торбинки і скло.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG