Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан у Белграді


Генеральний секретар ООН Кофі Аннан у Белграді

Прага, 19 листопада 2002 - Європейський Союз попередив владу Югославії і Боснії про можливі наслідки у зв`язку з їх причетністю до постачання зброї Іраку – як порушення санкцій ООН. У Белграді американські експерти розслідують факти такого продажу зброї.

Сьогодні генеральний секретар ООН Кофі Аннан у рамках своєї поїздки на Балкани прибув до Белграда.

Людмила Ваннек:

Я звернулася до мого колеги з південнослов'янської редакції радіо Свобода-Вільна Європа – із сербського відділення - Раде Радовановіча із запитанням, чи відповідає дійсності інформація, що пан Аннан розмовлятиме з югославським керівництвом про поставки зброї Іраку.

Раде Радовановіч:

Ця інформація, що генеральний секретар ООН розмовлятиме з президентом Коштуніцею і з міністром закордонних справ Свілановічем і про аферу продажу зброї Іраку є безсумнівно точною. Але важливішим за це, мені здається, є те, що в той самий час у Белград прибуває і Карла дель Понте - головний прокурор Гаазького Трибуналу. Очікують, що, співпрацюючи з Кофі Аннаном, вони зможуть разом чинити тиск на владу Белграда, щоб там набагато більше, ніж зараз співпрацювали з трибуналом і відправили до Гааги усіх, кого трибунал вимагає і хто за доказами Трибуналу перебуває у Белграді.

Людмила Ваннек:

Чи Ви можете назвати конкретні імена, про кого йде мова?

Раде Радовановіч:

Карла дель Понте завжди повторює, що всі, кого звинувачують, відбудуть до Гааги. Але завжди в югославських та європейських ЗМІ мовиться про те, що передусім треба видати Трибуналові генерала Ратка Младіча, Радована Караджіча, за якого немає доказів, що він перебуває у Сербії, а за Малдіча навпаки - є докази, що він у Сербії, але також мова йде про майора колишнього Шлеванчаніна, якого звинувачують за воєнні злочини у Хорватії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG