Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Симферополі дав дозвіл на арешт головного редактора “Євпаторійской нєдєлі” Володимира Лутьєва, звинуваченого у замовленні вбивства кримського депутата Миколи Котляревського


Суд у Симферополі дав дозвіл на арешт головного редактора “Євпаторійской нєдєлі” Володимира Лутьєва, звинуваченого у замовленні вбивства кримського депутата Миколи Котляревського

Симферополь, 19 листопада 2002 - Ми продовжуємо слідкувати за справою головного редактора “Євпаторійской нєдєлі” Володимира Лутьєва, звинуваченого у замовленні вбивства депутата кримського парламенту Миколи Котляревського. У середу Центральний суд Симферополя на вимогу кримської прокуратури дав санкцію на арешт журналіста.

Близько тридцяти осіб у середу пікетували приміщення місцевого суду Центрального району Симферополя, вимагаючи засудження Володимира Лутьєва, якого прокуратура звинуватила у замовленні вбивства кримського депутата Миколи Котляревського. Пікетувальники назвалися мешканцями Євпаторії, яких організував і привіз до Симферополя депутат Євпаторійської міськради Володимир Населенко. Саме той, кого пан Лутьєва називав у своїй газеті “Євпаторійская нєдєля” “татом злодія” і пов’язував його з діяльністю Миколи Котляревського. Сам пан Населенко все заперечує:

“Всі вони приїхали стихійно. Хто на електричці, хто на автобусі, хто на маршрутці, зі мною приїхало осіб сім. Дізналися, що сьогодні буде суд і решта приїхали як вийшло”.

Втім, така підтримка для правоохоронців, які, до речі, вели оперативну відео-зйомку журналістів, присутніх на суді, не знадобилася. Після багатогодинного перебування у кімнаті для нарад, суддя Олег Лебідь вирішив дати дозвіл на утримання обвинуваченого під вартою, як цього просила кримська прокуратура. Йому висунуто обвинувачення за тими ж 15-ю і 115 статтями Кримінального кодексу – замах на вбивство на замовлення.

Адвокат заарештованого журналіста Олександр Гнєздов після засідання заявив, що його вразило це рішення суду і він за дорученням клієнта обов’язково його оскаржить:

“В принципі, я очікував таке рішення, але, чесно кажучи, я просто шокований. Хоча б тому, що нині чинне законодавство не передбачає арешт лише за важкість злочину, як це було два роки тому. Однак доказів того, що він переховувався, чи чинив тиск на когось – надано не було. З урахуванням особи цієї людини, стану його здоров’я, адже він інвалід 2-ї групи і має на утриманні двох дітей, суд міг би вибрати заставу в якості запобіжного заходу”, - сказав пан Гнєздов.

На судовому засіданні був присутній представник Київського бюро “Репортерів без кордонів” Олег Завада, який повідомив, що ця міжнародна організація уважно слідкуватиме за перебігом цього процесу. Тим часом Володимир Лутьєв звернувся до “Репортерів без кордонів” за захистом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG