Доступність посилання

ТОП новини

Участь Німеччини в саміті НАТО у Празі


Участь Німеччини в саміті НАТО у Празі

Бонн, 20 листопада 2002 - За ходом празького саміту НАТО з великою увагою стежитимуть у Німеччині. Адже в столиці Чехії президент США Джордж Буш та канцлер ФРН Герхард Шрьодер уперше побачаться після парламентських виборів у ФРН та суперечки навколо можливої військової операції проти Іраку. Як поведуть себе лідери цих держав після суперечок минулих місяців? Нагадаємо, що у відносинах між Німеччиною і США виникли проблеми, коли в ході передвиборної кампанії глава німецького уряду заявив, що за будь-яких умов ФРН не братиме участі в збройній інтервенції проти Іраку. Згодом, олії у вогонь підлила тепер уже колишній міністр юстиції Герта Дойблер-Гмелін, яка начебто порівняла політичні методи американського президента з методами Адольфа Гітлера.

„Початок відлиги чи продовження заморозків у німецько-американських відносинах?“ – таке запитання цими днями можна почути в Німеччині від багатьох коментаторів, коли мова заходить про саміт НАТО в Празі. Представники Білого дому вже встигли запевнити, що президент США Джордж Буш не має наміру уникати зустрічі з канцлером Німеччини. Однак досі невідомо, чи погодяться вони провести двосторонні переговори. В будь-якому разі в списку білатеральних зустрічей американського лідера часу для бесіди з німецьким канцлером не відведено. У Берліні можна було почути досить дипломатичне пояснення такої ситуації: обидві сторони не бачать термінової необхідності для двосторонніх переговорів, оскільки позиції ФРН та США збігаються з усіх питань, які винесені на порядок денний саміту.

Як повідомив міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер:

„У центрі уваги саміту стоятимуть три питання, а саме – розширення НАТО, побудова стосунків із партнерами Альянсу та пристосування блоку до вимог сучасності.“ Однак у Берліні ніхто не сумнівається в тому, що в ході консультацій 19 країн-членів НАТО важливу роль відіграватиме також іракське питання. І тут консервативна опозиція закидає главі уряду ФРН, що той своєю безкомпромісною відмовою від участі у збройній операції проти Іраку, навіть за умов мандату ООН, загнав Німеччину в глухий кут. Тим часом можна спостерігати певне пом’якшення позиції США. У випадку військової операції проти Іраку кожна країна повинна сама вирішувати, який внесок вона готова зробити, зауважив Буш після зустрічі з президентом Чехії Вацлавом Гавелом і додав, що це стосується також і ФРН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG