Доступність посилання

ТОП новини

Загадкова смерть ще одного українського журналіста, ймовірна зміна голови уряду та політичні скандали, що гальмують економічний розвиток України – огляд преси


Загадкова смерть ще одного українського журналіста, ймовірна зміна голови уряду та політичні скандали, що гальмують економічний розвиток України – огляд преси

Прага, 20 листопада 2002 – «Для того, щоб бути частиною Заходу, Україна повинна поводитися, як Захід», говорить один американський дипломат. Але огляд останніх публікацій про Україну у західній пресі свідчить, що до цього ще далеко. До нерозкритих справ про вбивства українських журналістів додалася ще одна трагедія. Тіло ще одного українського журналіста знайдено у лісі. Але увага офіційного Києва прикута зовсім не до цієї справи - там відбувається зміна уряду без особливих на те причин, вважають західні журналісти. А разом узяті всі останні скандали навколо і в середині України зменшують її привабливість для інвесторів. На це звертають увагу публікації у західній пресі в середу.

Бути журналістом в Україні небезпечно для життя, бо протягом останніх двох років, вбитим було знайдено уже третього українського журналіста, говорить кореспондент австрійської газети Die Presse. Газета розповідає своїм читачам про те, що у Білорусі було знайдено тіло редактора та співвласника агентства «Українські новини» Михайла Коломійця. Раніше, нагадує газета, в Україні було брутально вбито донецького журналіста Ігоря Александрова, а до кризи у суспільстві призвело вбивство опозиційного столичного журналіста Георгія Гонгадзе.

Тим часом київський кореспондент газети Financial Times говорить, що смерть іще одного українського журналіста поновлює занепокоєння з приводу того, що Європейський Союз називає погіршенням позиції українських засобів масової інформації. Британський щоденник нагадує, що українські журналісти зазнають переслідувань з боку влади від утиску незалежних засобів масової інформації, як це було у випадку агентства УНІАН, до вбивства опозиційних журналістів, як у випадку Георгія Гонгадзе.

У ще одній своїй публікації на тему України австрійський щоденник Die Presse звертається до теми зміни уряду, яка зараз захоплює головну увагу у Києві. «За вірну службу президент платить невдячністю», говорить австрійський журналіст. Критика на адресу президента в середині країни та за кордоном призвела до того, що Леонід Кучма він вирішив пожертвувати пішаком, тобто Анатолієм Кінахом та його урядом, мовиться у публікації. За «бездіяльність у питаннях соціальної політики» Кучма вирішив звільнити весь кабінет міністрів.

Проте, на думку місцевих оглядачів, людина, яка відповідає за придушення опозиційної преси у Донецьку, навряд чи виправдає чиїсь сподівання на новий демократичний початок. Але саме Віктора Януковича, п’ятдесятидволітнього олігарха та губернатора Донецької області президент висуває на посаду голови уряду. Як говорить західний дипломат у Києві, це свідчить про завершення розвитку кланової системи в Україні. Президент походить з Дніпропетровського клану, голова його адміністрації Віктор Медведчук із Київського, а потенційний прем’єр Янукович із Донецького клану, і всі вони разом врівноважуватимуть кланову систему влади в Україні, мовиться в публікації австрійського щоденника Die Presse.

Тим часом політичні скандали в Україні, особливо навколо президента, обходяться в копієчку і бюджетові, і приватним компаніям, пише часопис Business Week. Компанії мобільного зв’язку GSM Kyivstar довелося днями зменшити удвічі запланований випуск єврооблігацій на суму 200 мільйонів євро. А самому урядові не вдається розмістити і свою позику у півмільярда доларів. Експерти у Києві не виключають можливості нового дефолту. Проте на думку деяких із київських оглядачів, сама по-собі Україна не справиться із нинішньою політичною нестабільністю. І головним джерелом змін, як у випадку з Югославією, очевидно, буде американська адміністрація, якій набридне спостерігати за дедалі більшою кількістю українських пройдисвітів при владі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG