Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація на Свободі: Порядок відшкодування моральної й матеріальної шкоди, завданої органами попереднього слідства


Юридична консультація на Свободі: Порядок відшкодування моральної й матеріальної шкоди, завданої органами попереднього слідства

Володимир Ляшко:

У цьому випуску юридичної консультації ми відповімо на запитання нашого слухача з Єнакієве, котрий цікавиться порядком відшкодування моральної й матеріальної шкоди, завданої органами попереднього слідства.

Слухач:

«Рішенням Єнакіївського місцевого суду Донецької області мені належить грошова компенсація в сумі 6.288 гривень. Компенсацію я маю отримати нібито з органів Казначейства. Однак, Конституційний суд України своїм рішенням від 3 жовтня 2001 року визнав, що органи МВС не мають джерел для подібних компенсацій і вказав, що для цього мають бути передбачені відповідні статті в бюджеті України. Однак, 2002 рік закінчується, а судове рішення так і не виконане. Як же притягти винних до відповідальності і на допомогу яких правозахисних органів слід розраховувати?»

На запитання відповідає наш юридичний консультант Валентина Пазинич:

На жаль, розраховувати на допомогу правозахисних організацій чи в нашій державі, чи за її межами в даному випадку неможливо. Тому що закон, Конституція й законодавство передбачають, що відповідальність за відшкодування шкоди, заподіяної неправомірними діями органів дізнання, слідства, суду покладається на державу, а не на певних посадових осіб чи на певні органи. Оскільки в структурі державного бюджету не було визначено суми, які мають витрачатися на відшкодування цієї шкоди, Конституційний суд рішенням від 3 жовтня 2001 року визнав неконституційними ті норми бюджету, якими передбачалося, що за рахунок коштів, які виділяються на утримання прокуратури чи суду проводиться відшкодування шкоди, заподіяної неправомірними діями цих органів. Отже, надію ми можемо покладати в даному випадку лише на Верховну Раду і на Кабінет міністрів, який подає на затвердження Верховної Ради державний бюджет. І в цьому державному бюджеті окремим рядком має бути передбачена сума, яка буде спрямована на відшкодування шкоди, заподіяної неправомірними діями органів слідства, суду, прокуратури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG