Доступність посилання

ТОП новини

Янукович не протримається більше, ніж півроку – Андерс Ослунд


Янукович не протримається більше, ніж півроку – Андерс Ослунд

Прага 21 листопада 2002 – Європейський вибір явно відійшов на другий план, коли йдеться про пошуки наступника, говорять міжнародні оглядачі про призначення нового прем’єра Віктора Януковича. Це призначення, на їхню думку, не принесе Україні бажаної стабільності, бо представники інших кланів, київського та дніпропетровського, продовжуватимуть виборювати цю посаду. А мала підтримка Януковича у парламенті означатиме, що важливих змін, чи на краще, чи на гірше, не варто сподіватися.

З його досвідом згладжування протиріч між конкуруючими бізнесовими групами, чи кланами на Донеччині, Віктора Януковича розглядають як єдину надію президента Кучми встановити порядок і у Києві, де лунають заклики до відставки президента, пише київський кореспондент агентства Рейтер.

Леслі Пауелл, аналітик дослідницької компанії Eurasia Group, погоджується з цією думкою: «Досить ясно, що головною метою президента Кучми є знайти безпечний вихід для себе, коли він відійде від влади. Тож призначення донецького губернатора Віктора Януковича на посаду прем’єра є простою демонстрацією влади з боку пана Кучми, і в жодному разі це призначення не можна розглядати як спробу реформ». На думку Леслі Пауелл, жодна зміна у складі уряду нічого не змінить в українській політиці доти, доки Кучма залишиться при владі.

Американська дослідниця вважає, що існує прямий зв’язок між результатами парламентських виборів у Донецькій області, лише у цьому реґіоні пропрезидентські сили набрали абсолютну більшість голосів, та призначенням прем’єра саме з Донеччини. Цю ж думку підтримує і сьогоднішній редакційний коментар української англомовної газети Kyiv Post. «Янукович найбільш відомий своєю безжалісною ефективністю у втілюваніні у життя президентських бажань, не звертаючи уваги на тонкощі демократичного процесу, чи права політичних меншин. А березневі вибори дали чимало доказів готовності Януковича зловживати своїми організаторськими здібностями», - мовиться у коментарі газети Kyiv Post.

На думку відомого американського дослідника із Фундації Карнеґі, Андерса Ослунда зміна голови уряду – це звичайне продовження кланової боротьби в Україні. «Один клан перебирає владу від іншого. Віктор Янукович є другою особою у Донецькому клані, і він змінює на посаді прем’єра представника київського клану Медведчука-Суркіса Анатолія Кінаха. І я не думаю, що коли один олігарх змінює іншого, ми побачимо більше реформ, чи більше політичної стабільності».

Андерс Ослунд переконаний, що новопризначений прем’єр не протримається довго на своїй посаді, бо надто вже гострою є боротьба у середині пропрезидентських кланів. «Гадаю він не протримається більше, ніж півроку. Баланс влади є дуже нестійкий, тому я думаю, що невдовзі ми побачимо, як фігури з дніпропетровського клану, як скажімо, Сергій Тигипко, почнуть також почнуть вимагати прем’єрської посади. На мою думку, дестабілізація тільки пришвидшиться».

Як наголошує Андурс Олснуд та його колега з компанії Eurasia Group Леслі Пауелл, нового прем’єра підтримує лише мінімальна більшість у парламенті, і тому, зробити якісь серйозні зміни, чи то на краще, чи то на гірше, він буде навряд чи спроможний.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG