Доступність посилання

ТОП новини

Притулок для іракських атомників...


Притулок для іракських атомників...

Прага, 21 листопада 2002 – Про те, що підозри міжнародної спільноти щодо наявності у Іраку воєнних програм мають підстави, свідчать інформації від іракських вчених-атомників. Історія з іракськими вченими досить тривала і складна. Нещодавно керівник воєнних інспекторів ООН Ганс Блікс висловив занепокоєння долею цих вчених та їх родин, котрі перебувають на території Іраку.

Коли журналісти запитали у Ганса Блікса про можливість вивезення іракських вчених, фахівців з їх родинами з території Іраку, щоб з їх допомогою мати детальнішу інформацію про розробки із зброї масового знищення в Іраку, то представник ООН висловив занепокоєння у реальності практичного здійснення такого заходу. «Я б сказав, що нам дають повноваження але не конкретну інструкцію, як це насправді здійснити», - зауважив Блікс.

Тому не дивно, що у середу, 20 листопада, у верхній палаті американського Конґресу – Сенаті – був схвалений законопроект про надання притулку в Сполучених Штатах Америки тим іракським науковцям, котрі повідомили інформацію про зброю масового знищення на території їх країни. Цей законопроект може сприяти у наданні притулку 500-ам науковцям з Іраку, фахівцям у галузі новітніх озброєнь, та їх родинам.

«Ми боргуємо іракським громадянам і їх сусідам у тому, щоб зробити все можливе для демонтажу іракських програм з виробництва зброї масового знищення», - сказав у середу на засіданні Сенату голова його комісії із закордонних Джозеф Байден і додав: « ми боргуємо це й нашим громадянам у тому плані, що необхідно досягти цієї мети якраз мирними засобами», - цитує слова американського сенатора Асошієйтед Пресс.

Аґенства також повідомили, що Сенат США ухвалив згаданий законопроект якраз в останню мить перед можливою відстрочкою на один рік за існуючою процедурою. Спостерігачі вважають, що Палата представників Конґресу може схвалити даний закон і тоді він може бути направлений на підпис президентові, Джорджеві Бушу. Якщо ж нижня палата Конґресу США не затвердить його, тоді законодавці можуть заново розглянути законопроект, коли новий склад Конґресу збереться на свої засідання у січні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG