Доступність посилання

ТОП новини

Хто вибрав би Литву своїм ворогом, стане й ворогом Сполучених Штатів Америки. Таке пообіцяв Дж.Буш, привітаючи у Вільнюсі Литву з нагоди запрошення до НАТО


Хто вибрав би Литву своїм ворогом, стане й ворогом Сполучених Штатів Америки. Таке пообіцяв Дж.Буш, привітаючи у Вільнюсі Литву з нагоди запрошення до НАТО

Вільнюс, 25 листопада 2002 - Окрім президента Дж.Буша, який із Праги ввечері в п'ятницю прибув до Вільнюса, того ж дня прибули ще двоє президентів країн, які на саміті НАТО в Празі були запрошені на вступ до альянсу - президент Латвії Вайра Вікє-Фрейберга і президент Естонії Арнольд Рюйтель. У Вільнюсі їх зустрів лідер Литви Валдас Адамкус. Всіх трьох країн Балтії разом минулого тижня в Празі було запрошено до НАТО.

Ранком в суботу близько десяти тисяч осіб на Ратушній площі слухали промову першого президента США, котрий відвідав Литву й привітав з запрошенням до НАТО.

Присутні вигуками "Ачю" ("Спасибі"), "Thank you" зустрічали промову Дж.Буша, який серед іншого сказав:

"Закінчилася довга й темна ніч страху, невизначеності і самоти. Ви приєднуєтеся до потужної сімьї НАТО, яка зростає. Наш союз готовий захищати своїх членів. Хто вибрав би Литву своїм ворогом, став би ворогом й Сполучених Штатів Америки".

Дж.Буш також сказав, що сміливим народам Литви, Латвії і Естонії вже ніколи не доведеться проти агресії боротися на самоті. "Вас уярмлювала імперія, проте ви вижили, а вона повалилася", зазначив президент США.

В урочистій військовій шерензі у Вільнюсі вишикувалися не тільки литовські військові, але й рота литовсько-латвійсько-естонського батальйону "BALTBAT", також воїни литовсько-польського батальйону "LITPOLBAT".

Незабаром після своєї промови в суботу Дж.Буш відправився до Румунії. А до Вільнюса тим часом прибув президент Польщі Александр Квасьнєвський, з котрим литовський лідер Адамкус підтримує дружні стосунки. Вважається, що добрі відносини між Польщею і Литвою сприяли тому, що Литву запросили до НАТО. Ввечері в суботу в оперному театрі було влаштовано свято з нагоди інтеграції країн Балтії в НАТО. З промовами виступили президенти трьох Балтійських країн і Польщі та інші чільні урядовці Литви.

Нинішній премьер Бразаускас, ще перебуваючи на посаді президента Литви, на початку 1994 року звернувся з офіційним проханням до НАТО, щоби до альянсу прийняли його країну. А голові партії литовських консерваторів Вітаутасу Ландсбергісу тепер вже нагадали, що він колись пообіцяв залишити політику, коли Литва стане членом НАТО. Проте сам Ландсбергіс на пресконференції сьогодні зазначив, що Литва ще не є членом альянсу, а лише отримала запрошення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG