Доступність посилання

ТОП новини

«Легке зростання» для України минулося, тепер потрібні реформи – ЄБРР


«Легке зростання» для України минулося, тепер потрібні реформи – ЄБРР

Прага, 25 листопада 2002 – Зменшити кількість банків, розширити можливості для фінансових посередників та посилити банківське законодавство радить Україні Європейський Банк Реконструкції та Розвитку. Виконувати більшість із цих завдань доведеться уже новому голові Національного Банку України Сергієві Тигипку, який 25 листопада змінив на цій посаді Володимира Стельмаха.

Для України час «легкого зростання» уже минув, і подальший розвиток її економіки прямо залежатиме від реформ, вважає Вілем Баутер, головний економіст Європейського Банку Реконструкції та Розвитку та один із ключових авторів звіту банку. «Зростання в Україні було дуже задовільним у 2000 та 2001 році. Але цього року, зростання хоча іще на досить поважному рівні – 4,5%, швидко втрачає темпи. І це означає, що період «легкого зростання» для України уже скінчився»,- говорить в інтерв'ю радіо Свобода Вілем Баутер. Він пояснює, що попередні швидкі темпи зростання економіки пояснювалися різким падінням вартості гривні після російської фінансової кризи 1998 року, але після цього стабільна гривня та інфляція зменшили привабливість українського експорту, і сподіватися на цей двигун розвитку Україна уже не може.

Серед головних реформ, які допоможуть підтримати високі темпи зростання, головний економіст Європейського Банку Реконструкції та Розвитку називає реформи в енергетиці та приватизацію. «Потрібно невідкладно провести реформи в енергетичному секторі, дещо уже було зроблено, але набагато більше іще потрібно зробити», - говорить Вілем Баутер. У звіті, співавтором якого він є, мовиться, що уряд все ж виконав свою обіцянку перед покупцями енергорозподільчих компаній, та підвищив енергетичні тарифи для підприємств наприкінці 2001 року. Однак, наголошують автори звіту, тарифи для населення залишилися незмінними, і триває згубна практика субсидування населення за рахунок високих тарифів для компаній. Банк відзначає, що збільшилися грошові надходження за спожиту енергію, але зауважує і те, що подальші плани приватизації в енергетиці було призупинено.

На загал, звіт Європейського Банку реконструкції та Розвитку зауважує, що велика приватизація в Україні відбувається вкрай повільно. Минулого року надходження від приватизації склали лише 40% від запланованої суми, а цього року серед іншого було відкладено продаж енергетичних компаній та Укртелекому.

У банківському секторі, ЄБРР хоча і зауважує позитивне зрушення – посилення наглядових функцій Національного Банку, говорить і про те, що в цілому банківська система залишається слабкою, в ній занадто мало капіталу, і занадто багато самих банків.

Також нарікання ЄБРР викликає загальний інвестиційний клімат в Україні. «Ключовими реформами є більша прозорість у корпоративному керівництві, спрощення податкової структури та зменшення бюрократичних перепон, які відлякують підприємців», - говорить Вілем Баутер. При цьому головний економіст Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, зауважує, що багато законів, які могли би вирішити ці проблеми, або чекають на ухвалення Верховною Радою, або уже були ухвалені, однак і досі не виконуються. «Прірва між риторикою та реальністю дуже велика в Україні», - пояснює причину багатьох проблем із реформами Вілем Баутер, головний економіст Європейського Банку Реконструкції та Розвитку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG