Доступність посилання

ТОП новини

Минулої ночі у Белграді невідомі ліквідували Ненада Баточанина, колишнього особистого охоронця екс-президента Слободана Мілошевича


Минулої ночі у Белграді невідомі ліквідували Ненада Баточанина, колишнього особистого охоронця екс-президента Слободана Мілошевича

Белград, 27 листопада 2002 – Мас-медіа не уточнюють чи йшлося про політичне вбивство чи у вбивць були інші мотиви.

Ненад Баточанин, один з кращих сербських каратистів, свого часу був членом команди, яка охороняла Мілошевича. Згодом він був охоронцем нинішнього президента Коштуніци та колишнього прем’єр-міністра Югославії Зорана Жіжича. Торік Баточанин став заступником начальника Першого відділу у Міністерстві внутрішніх справ, який охороняє закордонних урядовців під час візиту до Белграда. Його ліквідовано під час їзди пострілами з іншої машини. Поліція заблокувала усі шляхи з Белграда. Проте, вбивці й цим разом безвісти щезли. Згідно з традицією белградської мафії, вбивство скоєно автоматом “калашніков” з машини “ауді 100”. Разом з Баточанином вбито певного Желька Шкрбу. Мас-медіа повідомляють, що Шкрба був пов’язаний з кримінальним угрупованням, яке запідозрюють у вбивстві поліцейського генерала Бошка Бухи у червні нинішнього року.

Отож, справа заплутана. До речі, поліцейські, бізнесові й кримінальні структури в Сербії в час екс-президента Мілошевича були щільно переплетені. До складу окремих підрозділів добровольців увійшли злочинці яких звільнено з в’язниць. Нинішній владі досі не вдалося завдати рішучого удару організованій злочинності ймовірно саме через те, що немає чітких меж між бізнесом й організованою злочинністю та що вони були пов’язані з парамілітарними угрупованнями й політичною поліцією.

Щоби проілюструвати твердження про нібито досконалу організованість груп, які перебувають поза законом, белградський часопис “Репортер” в сьогоднішньому випуску повідомляє, що колишнього командувача боснійських сербів Ратка Младича охороняє підрозділ у складі якого є триста досвідчених бійців. Часопис посилається на дані військової служби розвідки.

Саме організованій злочинності на Балканах була присвячена міжнародна конференція, яку в понеділок проведено у Лондоні під егідою Європейського союзу. Учасники відзначили, що організована злочинність є “найменше помітною, але однією з найбільших загроз демократії, просперитету й стабільності в регіоні”. Через це Європейський союз протягом наступних двох років призначить балканським країнам 450 мільйонів євро для боротьби проти організованої злочинності. Без допомоги Європи країни Балкан, зокрема республіки колишньої Югославії, неспроможні подолати лихо, яке залишило їм десятиліття війн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG