Доступність посилання

ТОП новини

Депутат і співачка Оксана Білозір про ситуацію у державі та своє місце в Україні


Депутат і співачка Оксана Білозір про ситуацію у державі та своє місце в Україні

Київ, 27 листопада 2002 - Серед нинішнього депутатського корпусу України є не так уже й мало творчих людей. До такого явища в українському парламенті ставляться по-різному. Одні вважають, що співакам, спортсменам, журналістам не місце у стінах парламенту, що вони не мають необхідної правової освіти для підготовки законодавчих актів. Другі – навпаки - схвально ставляться до цього. Треті взагалі виявляють байдужі позиції. Ясна річ, радіо Свобода не може нав’язувати жодну із точок зору - кожна людина має і повинна мати свою думку на означену тематику. Ми лише запросили таку творчу людину на радіо Свобода, до Ранкової гостини та порушили перед нею кілька запитань. Наша гостя сьогодні – народний депутат України, народна артистка України Оксана Білозір.

Майя Нагорняк: Доброго ранку, пані Оксано! Вас вітає Ранкова Свобода.

Оксана Білозір: Доброго ранку, усім, хто зараз з нами.

Майя Нагорняк: Пані Оксано, скажіть, будь ласка, оці усі останні політичні події, які відбулися в Україні. Я маю на увазі призначення Віктора Януковича прем’єр-міністром України, я маю на увазі формування нового уряду. Як Ви як народний депутат, як митець і просто як людина оцінюєте усе те, що відбувається?

Оксана Білозір: Я не можу сказати, що відбулося щось таке несподіване, тому що цей процес, результатом якого є теперішні події, триває із перших днів роботи парламенту. Та модель, яку пропонувала Наша Україна, постійно ігнорувалася. Тому сьогодні, коли призначений уже новий прем’єр і формується новий уряд, це є закономірний процес того, як на співпрацю із Нашою Україною не хотіла йти існуюча влада. Уже чітко виокремлюються на політичній арені олігархічні клани, які поділили між собою сфери впливу.

Майя Нагорняк: Спостерігаючи за цими усіма явищами, скажіть, чи ніколи Вас не переслідувала думка, що Ви певною мірою шкодуєте, що зробили такий вибір і стали народним депутатом?

Оксана Білозір: Ні. Я Вам скажу, що це одне ціле. Не можна мені виокремити концертну роботу, творчу діяльність і сьогоднішню мою роботу у парламенті. Якби я була за межами парламенту, я б однак переймалася тими проблемами. Бо у мене така натура. Мені хочеться зрозуміти цей світ і максимально на нього позитивно вплинути. Сьогодні моє місце у парламенті дає мені набагато більше повноважень.

Майя Нагорняк: Що найбільше шокує народну артистку України Оксану Білозір у парламентів?

Оксана Білозір: Багато чого шокує, звичайно. Коли я сиділа у парламенті перші місяці, то постійно думала – Господи, як це усе неправильно. Але водночас я розуміла, що я мушу побути у тому середовищі, щоб його зрозуміти. І тоді, напевно, ця істина для мене відкриється. Якщо узяти законотворчу роботу, так неприємно мене вразило те, що пропонується багато законопроектів, які або паралельні із іншими, або вихоплені із життя. І перше питання, яке у мене поставало – чому немає якогось кодексу, який можна було б законами доповнювати. Візьмеш будь-яку галузь, а вона є розпорошеною. То про рибу, то про землю, то про кури. А по галузях ці закони абсолютно не є акумульованими. І сьогодні настільки багато напрацьовано законопроектів, що їх треба кодифікувати. І тоді ми будемо бачити, де проблеми галузі. А так розібратися у цій системі неможливо. Розібратися може тільки той депутат, який від самого першого дня існування парламенту у незалежній Україні тут просидів. Це мене дуже шокувало. Також мене дуже шокувало те, що я не могла собі пояснити, чому депутати так люблять говорити. Причому, вони багато говорять і дуже мало по суті. А пізніше я зрозуміла - я маю трибуну, можу вийти на сцену і поспілкуватися. А ці люди не мають, де себе проявити. Дуже мене шокує лобістська позиція депутатів. Очевидним є виступ депутата, який є антидержавним, але він, цей закон, працює на приватний бізнес. Тобто немає моралі. Мало того – якщо говорити про якусь мораль, то більша частина депутатів буде у душі посміхатися.

Майя Нагорняк: От Ви кажете, що немає моралі. Але по усіх усюдах говорять про моральність у політиці. І коли Ви кажете про відсутність моралі, то Ваша душа, певною мірою, як душа мистецької людини страждає від цього?

Оксана Білозір: Ні. З одного боку - дивитися на це усе дуже важко. А з другого боку - час рухається, немає нічого застиглого. Стан застиглості накопичує негатив. Але ж є позитив. Просто він ще себе не проявив. І я чекаю того моменту, коли вибухне цей позитив. І я візьму у ньому яскраву участь. Я вичікую цей момент. Я знаю, що він точно прийде.

Майя Нагорняк: А звідки Ви черпаєте такий оптимістичний настрій?

Оксана Білозір: Від того, що я люблю жити. Я хочу жити у цій державі. Тут живуть двоє моїх синів. Мені хочеться, щоб вони були щасливі. Вони українці. Ми спілкуємося дома тільки українською мовою. Це українські хлопці, які на цій землі народжуватимуть своїх дітей.

Майя Нагорняк: Співачка Оксана Білозір закінчилася, чи ні?

Оксана Білозір: Та ще є.

Майя Нагорняк: Я маю на увазі у творчому плані...

Оксана Білозір: То я так і зрозуміла. Пісня – це мій святий обов’язок. І чим довше я зможу це робити – співати для людей – тим більше я повинна це робити. Депутатське крісло абсолютно не зменшило ані бажання, ані можливостей моєї роботи, навпаки, воно ще більше відкрило горизонти роботи. Український співак, який служить українській культурі, він, по суті своїй, уже політик.

Майя Нагорняк: Чи можете Ви подати нашим слухачам якусь пораду, як вижити за таких умов і зберегти себе?

Оксана Білозір: Ми повинні чітко собі уявити та визначити для себе свої обмежені можливості. Нам часто здається, що нас хтось недооцінює. Або ми не можемо чогось досягти у житті. Не тому, що нам хтось не дає. А тому, що на даний момент ми маємо ці можливості обмежені. Ми не ставимо собі мети, ми просто живемо. Ми чекаємо, що нам хтось щось дасть. Кожна людина за свою долю, за свою працю, за своє місце під сонцем відповідає сама. Тому нам потрібно активізувати свою власну волю, накреслити мету. А мета у нас одна - розвинена, достойна, багата держава Україна. І на це треба працювати. Закачувати рукави, шукати плече одне одного і вперед.

Майя Нагорняк: Дякую за розмову та усього Вам найкращого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG