Доступність посилання

ТОП новини

Огляд: «Накопичені Тигіпком кошти стали причиною прискіпливої уваги до нього заступника голови “антикорупційного” парламентського комітету Григорія Омельченка»


Огляд: «Накопичені Тигіпком кошти стали причиною прискіпливої уваги до нього заступника голови “антикорупційного” парламентського комітету Григорія Омельченка»

Київ, 28 листопада 2002 - Українська преса продовжує коментувати намір президента України посадити в крісло “головного банкіра” Сергія Тигіпка. “Якого голову Нацбанку може отримати Україна?” – у публікації під таким заголовком газета “Україна молода” знайомить читачів з досьє Сергія Тигіпка. Окрім біографічних даних та інформації про кар’єрні злети, щоденник пише, що багатьом Тигіпко бачиться як один з варіантів “наступника” Леоніда Кучми на посаді Президента. “Приписка” до “дніпропетровського клану”, співпраця з цивільним зятем гаранта Віктором Пінчуком, власна партія, зрештою, накопичені в комсомольсько-банківські часи значні капітали можуть стати вагомими підставами для боротьби за президентство. І посада голови Нацбанку була б для нього дуже непоганим стартовим майданчиком перед виборами 2004 року.

Втім, саме накопичені Тигіпком кошти стали причиною прискіпливої уваги до нього заступника голови “антикорупційного” парламентського комітету Григорія Омельченка. Народний депутат вже втретє надсилає запит до Генпрокуратури з приводу “порушення кримінальної справи та розслідування обставин відмивання за кордоном грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, через кореспондентські рахунки “Приватбанку”, перевірку фінансово-господарської діяльності комерційних структур, створених парламентарієм Сергієм Тигіпком”. В запитах називаються і конкретні цифри, зокрема 150 мільйонів доларів США, здобутих злочинним шляхом, які були відмиті за кордоном через рахунки “Приватбанку”. Ознайомитися докладніше із депутатськими запитами Григорія Омельченка, котрі чомусь вперто ігнорує Генпрокуратура, а також з його коментарями можна в цьому ж числі газети “УМ” у публікації “Третій “дніпропетровський” похід”.

А ось дописувач тижневика “Українське слово” розмірковує над тим, чим загрожує Україні призначення на чільні урядові посади Віктора Януковича та Миколи Азарова. Газета також намагається знайти причини, котрі спонукали Віктора Ющенка підписати з російським Союзом правих сил звернення, в якому разом з шовінізмом, ксенофобією засуджується і націоналізм.

Отже, в Україні вже є трійка нових віце-прем’єрів. А перші призначення, як слушно зауважує газета “Київські відомості”, є орієнтиром – які ж направлення уряду будуть головними. Соціальна політика, на жаль, знову в пріоритети не потрапила - констатує часопис. Свідченням недбалого ставлення до соціальних проблем українців є також дивна подрібненість відомств, що повинні опікуватися громадянами. Скажімо, квартирним питанням займатиметься Держкомітет з будівництва, хоча, було б логічнішим йому лобіювати інтереси будівельного комплексу. А зарплатами займатиметься – Міністерство праці. Як наслідок: квартиру на зарплату купити нереально. Соціологи підрахували, що навіть представнику середнього класу знадобиться 110 років, аби накопичити гроші на двокімнатну квартиру.

А ось увагу газети “Сільські вісті” привернула судова тяганина між колишнім народним депутатом Олександром Чародєєвим та нинішнім депутатом Леонідом Кравчуком. Довідатися – через що посварилися екс-депутат з екс-президентом можна в публікації “Честь і гідність Леоніда Кравчука”.

Газета “День” продовжує дискусію про неконституційність ухвалення Європейської хартії регіональних мов або мов меншин. Нині перед Верховною Радою знову постало питання ратифікації цієї Хартії, і від того, чи схвалить її український парламент, - вважає “День”, - певним чином залежатиме і швидкість європейської інтеграції держави. Газета також прогнозує, що цей документ може стати своєрідним “яблуком розбрату” для опозиції, зокрема, між її лівої і правою частиною, які по-різному бачать проблеми мовної політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG