Доступність посилання

ТОП новини

Тяжкі часи для Аляксандра Лукашенки


Тяжкі часи для Аляксандра Лукашенки

Прага, 27 листопада 2002 - Як виглядає, останній місяць не був найлегшим для президента Білорусі Аляксандра Лукашенки. Спочатку йому відмовили у чеській візі і не пустили на саміт НАТО у Празі, пояснюючи це тим, що у своїй країні він чинить тиск на права громадян. Потім, 14 із 15-ти країн Європейського Союзу оголосили про заборону білоруському президентові в’їзду на свою територію. Учора приклад європейських країн наслідували Сполучені Штати. Заборона розповсюджується не лише на самого президента Білорусі, а й на сімох міністрів його уряду.

Речниця Держдепартаменту Лінн Кессел пояснила рішення Сполучених Штатів як вияв протесту проти порушень прав людини у Білорусі і проти видворення з тієї країни представників Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Масла в вогонь у взаємини між офіційним Мінськом і країнами Заходу підлив і візит до Білорусі минулого місяця чільної іракської делегації на чолі з віце-прем’єр-міністром тієї країни Абдель Таваб-Муллою, який вже вдруге за три місяці відвідував Білорусь.

Офіційний Мінськ стверджував, що між ними та Іраком існує лише гуманітарна торгівля, однак, такі взаємини викликали підозру в Сполучених Штатів, що з Білорусі до Багдада надходять не лише деталі для тракторів...

Як би там не було, заборона для Лукашенки на в’їзд до США є сигналом, що Захід незадоволений його діями. Однак, чи матиме це вплив?

Стюар Гензел, експерт британського журналу "Економіст" в інтерв’ю радіо Свобода каже:

"Лукашенка не дуже часто відвідував столиці західних держав і Вашингтон протягом останніх років. Тому він, насправді, занадто легка ціль для західних урядів".

Валерій Карбалєвіч, аналітик стратегічного центру, базованого в Мінську, вважає:

"Це сигнал, що Захід готовий розмовляти з Лукашенком досить різкою мовою - це перше, а друге - це свідчить про те, що спроба шантажувати Росію Заходом сьогодні попросту не вийде, бо досі було так: коли погіршувались взаємини між Мінськом і Москвою, Лукашенка робив маленький крок у напрямку Заходу (і навпаки). Зараз така тактика вже не спрацьовує. Саме в цьому, на мою думку, і є сенс останніх дій Заходу щодо Мінська."

І ось сьогодні – одразу після оголошення заборони на в’їзд білоруського президента до США – останній прибув до Москви і зустрівся з російським президентом Володимиром Путіним.

Ця зустріч - перше побачення двох президентів після цілої низки російсько-білоруських конфліктів (спочатку - з питань інтеграції Росії і Білорусі, а потім і питань постачання російського газу до Білорусі). Тоді Алякасандр Лукашенка порівнював Володимира Путіна з комуністичними диктаторами Леніним та Сталіним, і висловлював сподівання, що Захід йому допоможе. Однак, сьогодні під час зустрічі у резиденції Волинське, Лукашенка вже не був таким упевненим у підтримці Заходу:

"Нас намагаються всіляко посварити, щоб торпедувати декотрі процеси, які ми з вами ініціюємо. Добрі процеси - в ім’я наших народів. Але ми надто відповідальні люди, щоб нас змогли розкидати по різні боки барикад".

Білоруський президент закликав російського колегу "не здавати Білорусь Заходові".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG