Доступність посилання

ТОП новини

Нові теракти проти Ізраїлю


Нові теракти проти Ізраїлю

Прага, 28 листопада 2002 – Проти Ізраїлю – нові теракти. На півночі країни палестинці обстріляли виборчий округ партії Лікуд, внаслідок чого загинуло 5 осіб. У Кенії терористи-самогубці підірвали автомобіль з вибухівкою біля готелю з ізраїльськими туристами. Серед 9 ти загиблих – двоє дітей. Вибух пролунав через кілька хвилин після обстрілу чартерного літака ізраїльської авіакомпанії, який здійснював зліт з летовища у Кенії. На щастя ракета не влучила в ціль.

"Бригада мучеників Аль-Акси" заявила, що вона несе відповідальність за напад на виборчу дільницю партії Лікуд у місті Бейт Шеан, де сьогодні проходили вибори партійного лідера. Озброєні палестинці відкрили вогонь по дільниці, на тілі одного з нападників був ремінь з вибухівкою. Обох терористів застрелили. Оглядачі в Ізраїлі припускають, що останні теракти спрямовані на послаблення позицій Аріеля Шарона – лідера партії "Лікуд", яка проводить "праймеріз" - процедуру висунення свого кандидата. За останніми прогнозами Шарон випереджає свого головного суперника міністра закордонних справ Бенджаміна Нетан’ягу.

Як повідомило агентство Ассошіейтед Прес, під час обстрілу тяжко поранено трьох синів колишнього ізраїльського міністра закордонних справ Девіда Леві.

Також сьогодні о 8 годині ранку за місцевим часом в Кенії, місті Момбаса троє терористів-самогубців підірвали автомобіль біля готелю, до якого збиралися поселитися ізраїльські туристи. Терористи під’їхали на Ленд Ровері до одного з корпусів готелю "Момбаса Передайс" зупинилися і підірвали себе. Сила вибуху була настільки потужною, що корпус готелю завалився, а на його території спалахнула пожежа. Ізраїль терміново евакуйовує своїх громадян з Кенії. Про це повідомив Міністр закордонних справ Бенджамін Нетан’ягу: "Ми у нагальному режимі надаємо медичну допомогу пораненим і повертаємо своїх громадян в Ізраїль".

Буквально за кілька хвилин до вибуху автобусу, дві ракети було випущено на літак ізраїльської авіакомпанії "Аркія", який вилітав з міста Момбаса до Тель-Авіва. На щастя, ракети не влучили в ціль і після обіду літак спокійно приземлився на тель-авівському літовищі Бен Гуріон. Ось що розповідає капітан ліката Рафі Марік: "Ми не зовсім зрозуміли, що діється, але було ясно, щось ненормальне. Ми побачили дві смуги диму, але не мали часу довго це обговорювати, бо були зайняті зльотом."

На борту ізраїльського Боїнга 757 було 270 пасажирів. Розповідає один з них: "Ми відчули дуже сильний поштовх, літак здригнувся, ми негайно подивилися в ілюмінатори, бо гадали, що на щось наштовхнулися. Ми побачили спалах, як фейервер". Інший пасажир казав, що ракета мало не зачепила одне крило літака.

Кенійська поліція повідомила, що на відстані 2 кілометрів від летовища знайшла дві пускові ракетні установки. Посол Кенії в Ізраїлі Саве припускає, що спроба збити літак належить організації Аль-Каїди: "Немає сумніву, що за цим стоїть Аль-Каїда".

Поки що стає очевидним, що терористи обрали тактику уражати туристів, так звані "м’які мішені", що підриває туристичний бізнес і дає людські жертви.

У 1998 році у Кенії бомбою було знищено американське посольство. Цей теракт разом із вибухом у сусідній Танзанії забрав життя 224 осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG