Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні у Белграді, за участю Солани, керівника ЄС з питань зовнішньої політики й безпеки, точилися сербсько-чорногорські переговори про завершення процесу перебудови югославської федерації


Сьогодні у Белграді, за участю Солани, керівника ЄС з питань зовнішньої політики й безпеки, точилися сербсько-чорногорські переговори про завершення процесу перебудови югославської федерації

Белград, 28 листопада 2002 – Солана прибув з метою прискорити врегулювання нових відносин між двома республіками. На завершення розмов він ствердив, що досягнено компромісу.

Низка інтенсивних розмов за закритими дверима Палацу Федерації розпочалася о 11-ій годині. Співрозмовниками Солани були югославський президент Воїслав Коштуніца, сербський прем’єр Зоран Джінджич, міністр закордонних справ Ґоран Свіланович, чорногорські керівники Міло Дюканович і Филип Вуянович та спікер Парламенту Югославії Драґолюб Мічунович.

Основною темою була Конституційна хартія майбутньої Співдружності Сербії і Чорногорії, про яку керівники двох республік невтомно й безрезультатно дебатують від березня, коли ухвалили так звану Белградську декларацію про перебудову держави. Відкритими понині залишилися повноваження союзного суду та спосіб вибору депутатів до Парламенту Співдружності.

Сербський прем’єр після розмов із Соланою й Дюкановичем ствердив, що остаточну версію Конституційної хартії буде узгоджено через кілька годин. Проте, Солана ввечері, на завершення переговорів, в короткому зверненні до журналістів сказав, що згаданий документ буде опрацьовано через п’ять днів, а ухвалено парламентами до кінця року. Солана не уточнив чи Хартію ухвалять лише парламенти двох республік чи й Парламент Югославії, в якому правлячі коаліції Сербії і Чорногорії не мають необхідної більшості голосів.

Союзний прем’єр-міністр Драґіша Пешич тим часом заявив про готовність подати у відставку у разі якщо його просербська партія вийде з уряду. Це могло б додатково ускладнити ситуацію, а могло б і прискорити розв’язання кризи – без участі федеральних інституцій.

Всупереч оптимізмові, Солані сьогодні не вдалося завершити роботу яку лідери Сербії і Чорногорії розпочали саме на нинішній день минулого року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG