Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Навколо таємничого зникнення й смерті журналіста Михайла Коломійця


Прямий Ефір: Навколо таємничого зникнення й смерті журналіста Михайла Коломійця

Київ–Прага, 26 листопада 2002 - Ведучий - Зиновій Фрис. Гості: Єгор Соболєв – шеф-кореспондент агентства Українські новини й Петро Кобевко – головний редактор часопису «Час» / Чернівці /

Зиновій Фрис

Тема, яку ми обговоримо, з кожним днем викликає все більше тревог не лише в Україні, але і закордоном. І свідченням того, є заява Державного департаменту США. В Державному департаменті США занепокоєні зникненням і подальшою смертю київського журналіста Михайла Коломійця.

Пане Соболєв, я сьогодні коротко ознайомився з Вашим інтерв’ю, яке Ви дали газеті «Сегодня». В цьому інтерв’ю Ви не погоджуєтеся з тим, який висновок робить Генеральна прокуратура, - за якою статтею порушена кримінальна справа щодо Коломійця.

Пане Соболєв, на Вашу думку, що трапилося з журналістом, із Вашим колегою - Коломійцем?

Єгор Соболєв

На жаль, у нас немає відповіді на це запитання. Я не можу коментувати дії Генпрокуратури чи прокуратури міста Києва з приводу статті, за якою порушена кримінальна справа. Але ми хочемо, щоб розслідування було швидким і якісним.

Зиновій Фрис

Дуже багато розмов на те, чи були дзвінки від Коломійця тоді, коли він нібито поїхав до Білорусі, нібито він телефонував дружині, матері, але потім з’являлися повідомлення, що таких телефонних дзвінків не було. Я не знаю наскільки можна чи не можна вірити, я кажу лише те, що знаю: появилася така версія, що, мовляв, Коломійця вбили в Україні, завезли в Білорусь, і вже потім ЗМІ почали з подачі невідомо кого обробляти публіку в тому сенсі, що, мовляв, він поїхав до Білорусі і там учинив самогубство. Пане Соболєв, Ви можете внести якусь ясність – чи, справді, він їхав до Білорусі, чи, справді, він телефонував, і все навколо цього?

Єгор Соболєв

На жаль, я не впевнений. За даним міліції, він дійсно поїхав до Білорусі, і самогубство відбулося саме там. Але, звичайно, ми не могли простежити його шлях, тому що...

Зиновій Фрис

Вам особисто він із Білорусі телефонував, пане Соболєв?

Єгор Соболєв

Я отримав від нього дзвінок на мобільний 28 жовтня, не знаю чи був цей дзвінок з Білорусі, і чи сам він телефонував в цей час.

Зиновій Фрис

Що каже мати? Ви розмовляли з матір’ю, вона підтверджує чи заперечує все ж таки, був чи не було дзвінка від сина з Білорусі?

Єгор Соболєв

Вона каже, що дзвінок був, але вона також не знає звідки...

Зиновій Фрис

Тобто він не говорив, що з Білорусі? Ясно, що можна подзвонити із сусіднього будинку. А він при цьому говорив чи не говорив, що він телефонує з Білорусі?

Єгор Соболєв

Він цього не говорив.

Зиновій Фрис

Через те і ця версія тому і поширюється. І є сили, і люди, які схильні цій версії вірити. Пане Кобевко, Ви не маєте безпосередньої причетності до Коломійця. Ви з ним не працювали, але Ви колега і мені цікаво, що з цього приводу кажуть в регіонах, в даному випадку в Чернівцях? Що могло трапитися з нашим колегою?

Петро Кобевко

Усі ми, журналісти, повинні бути занепокоєні такими речами, коли зникає наш колега, особливо коли вони гинуть. Ми бачимо, що молоді хлопці один за другим останнім часом у нашій державі уходять із життя. Найстрашніше, що жодна справа не розслідувана. І Бойко загинув раніше, і Гонгадзе, і Александров, і тепер Коломієць. Скільки ж це може бути? Ми дуже занепокоєні такими речами. Ми бачимо, що на місцях також на журналістів продовжується тиск, чинять напади. Щось недобре діється, і треба це зупиняти.

Зиновій Фрис

Пане Соболєв, якщо це саме вбивство, то якою могла бути реальна причина? Ми в усякому разі не знаємо, що Коломієць друкував якісь статті, як це робив Гонгадзе, проти президента, представників влади. Здається, Коломієць цього не робив. Якщо це було вбивство, яка була причина це зробити, і чи була така причина?

Єгор Соболєв

Коломієць, дійсно, не друкував статті проти президента, він робив інформаційне агентство. Що стосується причини, то я не можу Вам нічого підказати, тому що ми не розуміємо того, що відбулося, не розуміємо, навіть, того, чому він перестав приходити на роботу, чому поїхав до Білорусі, я не кажу вже про трагічні обставини. Ми намагаємося це з’ясувати, але справа дуже незрозуміла.

Зиновій Фрис

Якщо уважно стежити за людиною, яка вирішила покінчити життя самогубством, то, я думаю, напередодні – за тиждень, за місяць це буде видно, оскільки людина поводитиме себе зовсім інакше. Ви щось таке подібне спостерігали за колегою останній тиждень, місяць?

Єгор Соболєв

Ні, цього не було. Коломієць був дуже сильною людиною. Коли я спілкувався з його друзями після того, що сталося, то всі казали, що він був би останнім, хто покінчив би життя самогубством. Коломієць був дуже сильною і дуже стриманою людиною. Я не бачив у нього ніяких проблем із психікою.

Зиновій Фрис

Тобто раніше Ви нічого подібного не спостерігали. Сьогодні з’явилася інформація, що прокуратура Києва призначила комплексну судово-медичну експертизу тіла директора інформаційного агентства «Українські новини» Михайла Коломійця. Прес-служба також повідомила, що вирішується питання про залучення до проведення експертизи французьких фахівців у сфері судової медицини. Як сказано у повідомленні, прокуратура визнала потерпілою у справі матір директора агентства Ольгу Коломієць. Прокуратура також просить громадян надати групі, що веде слідство, інформацію, яка може допомогти в розслідуванні смерті Коломійця. Пане Соболєв, як шеф агентства чи виконуючий обов’язки шефа агентства «Українські новини», як колега, Ви і Ваші колеги пробуєте робити якісь власні, не залежні ні від кого дослідження?

Єгор Соболєв

Звичайно ми намагаємося встановити правду і зрозуміти, що відбулося з нашим колегою, другом та керівником.

Зиновій Фрис

Я чув, що хтось виїжджав до Білорусі і нібито підтвердилася інформація, що Коломієць жив у якомусь готелі, є документи, заповнені власноруч, коли поселяють в готель, що достовірно відомо, що він таки був в Білорусі. Наскільки ця інформація правдива, пане Соболєв?

Єгор Соболєв

Так, це інформація каналу «1+1». Вони надіслали в Білорусь кореспондента Артема Шевченка, і саме він це встановив.

Зиновій Фрис

Ви розмовляли з Шевченком з цього приводу?

Єгор Соболєв

Так.

Зиновій Фрис

І він це підтвердив? Ви вірите цій інформації чи у Вас є якісь сумніви?

Єгор Соболєв

Я не можу зрозуміти, що відбулося, не можу знайти причини. Але я не маю підстав не вірити міліції чи кореспондентові іншого телеканалу, що Коломієць був в Білорусі. Я тільки не можу зрозуміти, чому він там був.

Зиновій Фрис

Ви припускаєте, що за цим може бути влада?

Єгор Соболєв

Я не хочу спекулювати на цій темі. Це для нас дуже серйозно й важливо...

Зиновій Фрис

Це не спекуляція, мені видається, що це дуже серйозне питання, дуже серйозна проблема, яка, очевидно, завтра буде ще актуальнішою, бо коло починає замикатися.

Єгор Соболєв

Я повністю з Вами згоден. Потрібно щось робити, потрібно зупинити постійно зростаючу кількість смертей журналістів. Але, з іншого боку, ми були досить поміркованим агентством, нас не можна було назвати опозиційними, хоча, звичайно, ми не були і провладними. В нас не було жодних проблем із владою до того, як це сталося. Тому я не можу зараз сказати:«Так, його вбив президент Кучма». Це, можливо, найлегший і найпопулярніший шлях...

Зиновій Фрис

Ми не кажемо, що це вбив Кучма. Пане Кобевко, Ви сказали, що треба зупинити цей масовий потік убивств журналістів. Як правило жодне вбивство ще не розслідуване, ніхто не знає, хто вбив. Як можна зупинити цей трагічний, смертельний потік?

Петро Кобевко

І ми, журналісти, і влада, і олігархи, і бандити – усі повинні пройнятися відповідальністю куди нам і нашій державі йти далі. Поки в Україні буде творитися те, що діється зараз, з нами ні світ не захоче мати справи, ні ми не зможемо жити так, як ми того заслуговуємо. Останнім часом професія журналіста є... Пам’ятаєте, в комуністичні часи вона була престижною, і потім також. А в цей час ця професія стала небезпечною і ніхто не хоче вчитися...

Зиновій Фрис

Мені дуже прикро, але ми мусимо нашу передачу закінчувати. Дякую гостям і слухачам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG