Доступність посилання

ТОП новини

Останнім часом тільки сліпий не може не помітити пожвавлення українсько-російських відносин


Останнім часом тільки сліпий не може не помітити пожвавлення українсько-російських відносин

Київ, 2 грудня 2002 - У суботу, 30 листопада, президент України Леонід Кучма та глава адміністрації президента Російської Федерації Олександр Волошин провели зустріч на предмет підбиття підсумків проведення року України у Росії. Підсумки були зроблені попередні, а остаточні належить зробити 9 грудня під час візиту українського президента до Москви. Про подробиці цих попередніх підсумків українські громадяни дізнатися не можуть -мас-медіа не повідомляють. Мається на увазі агентства УНІАН та Інтерфакс. До слова сказати, жодне із агентств не повідомили взагалі про таку подію, як зустріч Кучми та Волошина. Це по-перше. І по-друге, чомусь подібні події звикли проводити по суботах. Складається враження, що в Адміністрації Президента переслідують ціль проводити українсько-російські заходи майже таємно. Майже таємно означає хіба із запрошенням УТ-1, УР-1, 1-1, агентства ДІНАУ. Інакше як пояснити таку закритість? Усе відбувається за кращими традиціями радянських часів. Інтерфакс наголошує, що Кучма та Волошин обговорили питання підписання міждержавних та міжурядових угод у контексті Року України у Росії. І знову жодної подробиці. Ще б варто було б додати - переговори пройшли у теплій обстановці. Якщо витримувати радянський канцелярський стиль, то уже до кінця.

Друга подія. В Україні створений Російський медіа-голдинг. До нього увійшли 14 друкованих та 3 інтернет-видання. Ідея належить лідерові руського блоку Олександрові Свистунову. Створення медіа-голдингу переслідує мету поширювати ідеї всеросійського єднання та примноження духовних цінностей. Шеф-редактор газети “Руская правда” Павло Баулін на прес-конференції у Києві наголосив, що медіа-голдинг проповідує ідею створення єдиного народу – російського. Російський народ складається, за Павлом Бауліним, із трьох гілок: українців, білорусів та великоросів. Тоді, шановний пане редакторе, треба дотримуватися стилю до кінця і казати не про українців, а про малоросів. Ось така реінкарнація поняття старшого брата та усього, що із ним пов’язано. І проведення 2003 року як року Росії в Україні є надзвичайно доречним та влучним. Є просто-таки чудова нагода для великоросів ще раз довести, хто у домі господар. Павло Баулін зазначив, що справжня незалежність України можлива, але в орбіті всеросійської цивілізації.

Що ж, хтось недурний сказав: історія вчить того, що нічому не вчить. І якщо не зміцнюватимемо власну українську державу, якщо не утверджуватимемо щодня молоду українську демократію, то є всі шанси піти до другому колу історії. Тільки що потім?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG