Доступність посилання

ТОП новини

Чорногорська поліція у неділю заарештувала Зорана Піперовича, заступника головного прокурора Республіки, якого звинувачено з причетності до торгівлі жінками


Чорногорська поліція у неділю заарештувала Зорана Піперовича, заступника головного прокурора Республіки, якого звинувачено з причетності до торгівлі жінками

Белград, 2 грудня 2002 – Мас-медіа у Подґориці повідомляють, що йдеться про скандал широких масштабів, з яким пов’язана низка громадських діячів.

Наприкінці листопада заарештовано дві особи в прикордонному містечку Рожає, яке, згідно з повідомленнями мас-медіа, стало центром торгівлі жінками-рабинями. Наразі опинився за ґратами й заступник прокурора, а головний прокурор заявляє, що про все дізнався з преси. Отож, акцію очевидно веде хтось на вищому політичному рівні.

Усе розпочалося два тижні тому, коли до лікарні потрапила 27-літня жінка в важкими травмами. Після лікування її влаштовано в так званій “Безпечній жіночій хаті”, яку захищає поліція. Йдеться про одну з тисяч подібних історій. Три роки тому жінка з Молдови, колишня спортсменка й мати двоє дітей, прибула до Сербії на заробітки. Незнайомі добродії намовили її поїхати до Чорногорії, де нібито легше знайти роботу. Там в неї відібрали паспорт й беззахисна жінка від того часу стала проституткою. У травні нинішнього року власник її обміняв за “мерседес”. Після жахливих знущань й тортур їй вдалося втекти.

Скільки дівчат і жінок з Росії, України й Молдові перебуває в балканському рабстві – невідомо. Преса повідомляє, що в республіках колишньої Югославії є кілька тисяч примусових проституток з колишнього Радянського Союзу. Найбільше – у Косові та Боснії і Герцеговині, де є кілька десятків тисяч закордонних солдатів, яким потрібні жінки для розваг. Немало таких жінок згодом безвісти щезає.

Ліляна Раічевич, керівниця жіночого притулку у Подґориці, каже, що до цієї інституції за допомогою досі звернулося 48 жінок. Протягом року порушено кримінальні справи проти 29 запідозрюваних. Після ув’язнення заступника головного прокурора слідства ймовірно підуть швидше.

Спікер парламенту Филип Вуянович, який є й виконуючим обов’язків президента Чорногорії, з цього приводу каже, що не буде недоторканних та, що влада готова вжити усіх заходів у боротьбі проти організованої злочинності. Державні органи в цьому випадку будуть діяти відповідально й професійно з метою завдати рішучого удару сексуальній торгівлі, каже Вуянович.

Оглядачі визначають, що акція не буде ефективною без співробітництва усіх балканських країн, оскільки мафія, яка контролює цей ганебний але прибутковий бізнес, дуже сильна, організована й пов’язана з певними урядовими структурами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG