Доступність посилання

ТОП новини

“Четверта оборона” Севастополя


“Четверта оборона” Севастополя

Севастополь, 03 грудня 2002 - У ці дні деякі політичні сили Криму спробували організувати щось на кшталт “четвертої оборони” Севастополя. У понеділок тут пройшов "круглий стіл" на тему: "Україна в євроатлантичному просторі: досягнення і перспективи", а активісти “Союза совєтських офіцерів” та представники деяких інших лівих і проросійських організацій його намагалися зірвати.

Активісти “Союза совєтських офіцерів” за підтримки комуністів і “Русского блока Крима” влаштували в Севастополі антиНАТОвську акцію. Вони встановили близько десятка пропагандистських постів на околицях і в центрі міста, хоча обіцяли таких 28. Близько ста відставних радянських офіцерів, переважно, похилого віку протестували проти вступу України в НАТО і проти виведення Чорноморського флоту Росії із Севастополя. Вони вимагали також недопущення до Севастополя військовослужбовців країн-членів НАТО. Втім, “круглий стіл” на тему "Україна в євроатлантичному просторі: досягнення і перспективи", організований Інститутом євроатлантичного співробітництва і Фондом Конрада Аденавера, севастопольським лівим зірвати не вдалося.

У його роботі брали участь народні депутати України, в тому числі Борис Тарасюк та Олександр Кузьмук, місцеві політики та урядовці, представники командування ВМС України. Вони обговорили місце Чорноморського регіону в Європі, проблему статусу Чорноморського флоту Росії в контексті євроатлантичної інтеграції України, а також досвід співробітництва Україна-НАТО у проведенні військової реформи в Україні.

Правда “круглий стіл” проігнорували афішовані посли кількох західних країн і командувач Чорноморського флоту Росії Володимир Масорін. Дипломати не прибули через нелітну погоду, а російський адмірал послався на те, що має зустріти головнокомандувача ВМФ Росії Володимира Куроєдова, який саме прибув до російської військово-морської бази у Севастополі. Однак, на “круглому столі” не були помічені жоден з представників Чорноморського флоту Росії. Правда, російське зовнішньо-політичне відомство представляв старший радник посольства Росії в Україні Володимир Музиченко.

У своєму виступі він підтримав позицію Олександра Кузьмука, який заявив, що присутність на території України бази російського флоту жодним чином не впливає на українські перспективи вступити до НАТО. Пан Музиченко водночас наголосив, що керівництво Росії не вітає розширення Альянсу на Схід. Пан Кузьмук зі свого боку висловив сподівання на цивілізоване вирішення питання перебування Чорноморського флоту Росії на території України. Як зазначив екс-міністр, цитую: "ми розуміємо, що за кілька років флот не передислокувати. Для цього у Росії потрібно створити відповідну інфраструктуру, але й там є проблеми", кінець цитати. Як відзначили місцеві спостерігачі, бачучи реакцію представників Чорноморського флоту і “Союза совєтських офіцерів” тепер слід чекати чергової “оборони Севастополя”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG