Доступність посилання

ТОП новини

Засідання спільної комісії Україна – NATO на рівні начальників генштабів


Засідання спільної комісії Україна – NATO на рівні начальників генштабів

Брюсель, 3 грудня 2002 - Оборонна реформа в Україні, поглиблення та оптимізація військового співробітництва між Україною та НАТО, а також місце України в майбутній структурі загальноєвропейської безпеки. Ось головні теми, які обговорили цього вівторка начальники генеральних штабів країн збройних сил НАТО та України під час засідання Спільної Комісії Україна–НАТО. Українську делегацію очолив начальник генштабу збройних сил України Олександр Затинайко.

Виступаючи перед своїми колегами по НАТО начальник Генштабу Збройних сил України Олександр Затинайко виклав проект плану військового співробітництва на наступний рік. На цей раз він вже не носив таких аморфних форм як це було раніше. Приміром одним із конкретних проектів військового співробітництва між Україною і НАТО, зазначив генерал Затинайко в інтерв’ю для “Радіо Свобода” - це імплементація угоди про стратегічні перевезення. Тобто йдеться про використання країнами НАТО української військово-транспортної авіації. Іншим надзвичайно важливим питанням в сфері військового співробітництва, додав Олександр Затинайко, є проведення оборонного огляду. Зокрема генерал Затинайко сказав таке:

«Ми на сьогоднішній день повинні добре попрацювати по оборонному огляду, це вкрай важливе питання, тому що на колегії Міноборони була розглянута і в грудні місяці буде затверджена модель збройних сил України зразка 2010 року. Для того щоб ми цю модель зробили у відповідності до європейських стандартів і щоб вона була досить високого рівня потрібно провести оборонний огляд.»

Начальник генштабу збройних сил України Олександр Затинайко провів також дві двосторонні зустрічі із своїм Люксембурзьким колегою та американським генералом Пітером Пейсом. Тому цікаво було довідатись, чи під час цієї зустрічі обговорювалась скандальна тема “Кольчуг”. Генерал Затинайко ухилився від відповіді на це запитання. Натомість речник військового комітету НАТО в цьому контексті сказав для “Радіо Свобода”, що якщо між політиками виникають якісь конфлікти, то в співпраці військових таких конфліктів не виникає, тому врегулювання “кольчужного” питання стосується політиків, а не військових.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG