Доступність посилання

ТОП новини

Міграція стане головним питанням співпраці ЄС з іншими державами


Міграція стане головним питанням співпраці ЄС з іншими державами

Прага, 3 грудня 2002 – Центральною темою взаємин Європейського Союзу з іншими державами стане міграція. Відповідну пропозицію ухвалила сьогодні Європейська комісія. Вона набере чинності після схваленням усіма 15-ма членами Союзу. Нова політика позначиться не лише на міждержавних взаєминах, а й на долі багатьох нелегальних мігрантів, зокрема і з України.

Пропозиція Єврокомісії полягає у пріоритетності міграційного контролю. Комісія пропонує, аби співпраця ЄС з іншими країнами будувалася в залежності від вирішення з ними міграційних проблем. Це стосується передусім бідних держав Європи, Азії, Африки і Латинської Америки, яким, як мовиться у заяві Єврокомсії, вже надали майже 1 мільярд євро. Країн-кандидатів ця пропозиція не стосується.

Комісар ЄС з у закордонних справах Кріс Паттен сьогодні ще раз заявив, що контроль легальної та нелегальної міграції – однаково важливо, як для ЄС, так і для його партнерів. "Те, що наша стурбованість позначається на закордонній політиці і програмах ЄС – це частина наших заходів на вирішення проблеми міграції послідовним і ефективним шляхом."

Комісар ЄС з внутрішніх справ Антоніо Віторіно заявив, що у майбутньому Союз може переглянути свої програми закордонної допомоги, якщо окремі країни не співпрацюватимуть належним чином у питаннях міграції. Це може стосуватися і програми ТАСІС, (технічної допомоги державам колишнього СРСР), яка зокрема активно діє в Україні.

За словами Комісара ЄС, Європейський Фонд біженців, бюджет якого зараз перевищує 200 мільйонів євро, тепер використовуватиметься для депортації нелегалів. Він згадав рішення ЄС минулого місяця про депортацію ста тисяч афганців, яка розпочинається у квітні. Щомісяця ЄС планує відправляти в Афганістан по півтори тисячі осіб, а коштуватиме це все близько 20 мільйонів євро.

Комісар ЄС у внутрішніх справах Віторіно, щоправда, визнав, що Європейському Союзові бракує координації політики щодо нелегалів, і детальнішої інформації про їхню кількість. Він повідомив, що рішення про депортацію нелегалів ухвалюватиме кожна окрема держава ЄС: зокрема кого конкретно депортуватимуть, коли і яким чином.

Нині ЄС веде активні переговори щодо укладення з 10 державами угод про механізми повернення нелегалів. Євросоюз вважає плідним діалог з Україною у цих питаннях і така угода між Україною та ЄС діє вже кілька років. Росія ж, яка роками відмовлялася її підписувати, зараз пообіцяла зробити це наприкінці наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG