Доступність посилання

ТОП новини

Огляд: “СБУ порушує мовчання про наркобізнес”


Огляд: “СБУ порушує мовчання про наркобізнес”

Київ, 4 грудня 2002 - Україні до резонансних скандалів не звикати. Міжнародні комісії останнім часом стали курсувати маршрутом по трикутнику Ірак – Афганістан – Україна. А між тим, як стверджує дописувач газети “Правда України”, - в державі поступово визріває новий скандал – екологічний. Суть скандалу така: Міністерство транспорту України спохватилося, що проспало свого часу спорудження глибоководного каналу “Дунай – Чорне море”. Його збудувала скромна, але метикуватіша сусідка Румунія і тепер спокійно отримує 10 мільйонів доларів в рік за пропуск кораблів. Один з цих мільйонів сплачує збідніла Україна, володіючи при цьому головним гирлом Дунаю. Здавалося, що ж простіш: збудувати глибший і ширший за румунський канал, і перемістити прибутки в національну скарбницю. Але Міністерство транспорту чомусь вирішило збудувати канал, який би проліг через недоторкане ядро Дунайського біосферного заповідника. Про те, наскільки шкідливим є цей проект оповідається в статті “Чи потрібен Україні ще й цей міжнародний скандал?”

Втім, в іншій публікації, яку можна прочитати на цій же шпальті, і яка має назву “Скандалу не буде”, можна ознайомитися з аргументами Мін транспорту України про доцільність саме їхнього проекту.

Про ще один можливий скандал можна довідатися в “Правді України”. Мова – про сьогоднішню трансляцію в прямому ефірі парламентських слухань про свободу слова і цензуру в Україні. Про тих, хто виступатиме з парламентської трибуни цього дня, а також наскільки наразі є актуальною проблема політичної цензури в Україні оповідається в статті “Дискусія про свободу слова – в прямому ефірі”.

Про цей не зовсім буденний день українського парламенту, а також про його можливі наслідки розповідає і кореспондент газети “Україна молода”. Стаття називається “Будка гласності”, Або Свобода говорити про свободу слова. Що буде зроблено?”

Не оминає щоденник і проблеми дитячого сирітства. За статистикою, у державі нараховується понад 100 тисяч дітей-сиріт із офіційних майже 11 мільйонів віком до 18 років. Кожна восьма дитина з них – кругла сирота при живих батьках. Держкомітет називає сім’ї та молоді називає ще одну цифру – більш як 60тисяч неблагополучних сімей, в яких проживає і виховується 136 тисяч дітлахів. Якщо раніше село традиційно стояло на сторожі моралі, то віднедавна безпритульні при живих батька – не новина вже і для сіл – колишніх “оберегів людської моралі”. Що з ними робити? Як повернути до нормального життя? І взагалі, чи хочуть вони того нормального життя – із чистою білизною, з гарячою тарілкою супу? Про це – в рубриці “Діти вулиці”.

Не секрет, що багато безпритульних є наркоманами і вигідними клієнтами для наркодільців. Про деякі досі засекречені для широкого загалу факти з життя т.зв. наркобаронів розповідає в своїй книзі професійний експерт СБУ Ігор Гриненко. Докладніше про неї – в газеті “День” у статті “СБУ порушує мовчання про наркобізнес”.

На думку газети “Вечірні вісті” – краще знайомитися з поглядами працівників СБУ та міліції через літературу, аніж в камерах СІЗО. Про те, як там поводяться з підозрюваними правоохоронці, щоденник розповідає в статті “Потрапив на допит – став інвалідом”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG